Skip to main content
Varkenshaas in appelsiensaus
Varkenshaas in appelsiensaus

Varkenshaas in appelsiensaus

met vadouvanspruitjes en aardappelpuree

Spruiten worden in veel landen Brusselse spruiten genoemd. Ze komen er niet vandaan, maar werden er vroeger wel veel geteeld.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Pistachenoten
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Varkenshaas

200 gram

Spruiten

10 gram

Pistachenoten

¼ zakje(s)

Vadouvan

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Handsinaasappel

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Olijfolie

30 ml

Water voor saus

0.12 stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)2739 kJ
Energie (kcal)655 kcal
Vetten26.8 g
waarvan verzadigd11.1 g
Koolhydraten64.1 g
waarvan suikers14.6 g
Vezels20.2 g
Eiwitten35.4 g
Zout1 g
Potassium92.3 mg
Calcium20.4 mg
Iron0.1 mg

Benodigdheden

Pan
Koekenpan
Wok of hapjespan
Rasp
Aluminiumfolie
Kleine kom
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pot en kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en zet apart.
  • Maak ondertussen de spruitjes schoon door de onderkant weg te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Halveer de spruitjes. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas in 5 - 8 minuten rondom bruin.
Spruiten bakken
2
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de spruitjes 6 - 8 minuten (zie Tip). Schep regelmatig om.
  • Voeg in de laatste minuut de knoflook en de vadouvan toe aan de spruitjes. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Hiermee bak je de spruitjes beetgaar. Eet je ze liever wat zachter? Voeg dan een scheutje water toe aan de pan en laat, afgedekt, 3 - 4 minuten stomen.

Appelsiensaus maken
3
  • Bak de ui 4 - 5 minuten mee met de varkenshaas en haal de varkenshaas dan uit de pan. Laat rusten onder aluminiumfolie tot het serveren.
  • Rasp de schil van de appelsien met een fijne rasp. Pers de appelsien uit in een kleine kom. 
  • Voeg het appelsiensap, de honing en per persoon: 1/2 tl appelsienrasp, 30 ml water en 1/8 bouillonblokje toe aan de ui en breng aan de kook.
Serveren
4
  • Voeg 1/2 el boter per persoon en een scheutje melk toe aan de aardappelen en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de aardappelpuree en de spruitjes over de borden. 
  • Serveer de varkenshaas ernaast en giet de appelsiensaus eroverheen.
  • Garneer met de pistachenoten.

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan vitamine C, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem, vezels voor gezonde darmen.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes