Een Gentse klassieker vandaag! Wist je dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Laurierblad
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Prei
1 stuk(s)
Wortel
2.5 gram
Verse krulpeterselie
1 stuk(s)
Koolvis
50 gram
Culinaire room
300 ml
Zoutarme vis- of groentebouillon
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Bereid de visbouillon en voeg het laurierblad toe aan de bouillon (zie Tip). Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Was de aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de prei in ringen en was grondig. Was de wortel en snijd in dunne halve maantjes.
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 150 - 200 ml bouillon per persoon en vul dat verder aan met kokend water.
Verhit 1 el boter per persoon in een grote pot of soeppot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel en aardappelen toe en bak 3 - 4 minuten. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon met laurierblad. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 20 minuten koken, of tot de aardappelen gaar zijn.
Snijd de vis in blokjes van 2 cm en breng op smaak met peper en zout.
Verlaag het vuur van de waterzooi wanneer de aardappelen gaar zijn zodat het niet meer kookt. Meng de culinaire room en de helft van de krulpeterselie door de waterzooi. Breng op smaak met peper en zout. Leg de visstukjes in de waterzooi en pocheer, afgedekt, 3 - 5 minuten op laag vuur.