Kalkoen in citroenbotersaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kalkoen in citroenbotersaus

Kalkoen in citroenbotersaus

met olijven, peterselie, patatjes en geroosterde groenten

.

Labels:
Caloriebewust
Eiwitrijk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Rode biet

1 stuk(s)

Wortel

250 gram

Krieltjes

1 stuk(s)

Knoflookteen

¼ zakje(s)

Gedroogde tijm

½ stuk(s)

Rode ui

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten: Selderij)

1 stuk(s)

Kalkoenfilet

15 gram

Groene olijven

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

2 el

Bloem

¾ el

[Plantaardige] boter

30 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

[Plantaardige] mayonaise

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2755 kJ
Energie (kcal)658 kcal
Vetten25.6 g
waarvan verzadigd8.6 g
Koolhydraten66 g
waarvan suikers19.3 g
Vezels16.5 g
Eiwitten35.3 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Diep bord
Koekenpan met deksel
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Schil de rode biet en halveer. Snijd vervolgens in lange wedges van 1 cm dik. Snijd de wortel in de lengte in kwarten. Halveer de krieltjes en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Pers de knoflook of snijd fijn.

Groenten roosteren
2

Meng in een grote kom de rode-bietpartjes, de wortel, de krieltjes en de helft van de knoflook. Voeg de olijfolie en gedroogde tijm toe en schep goed om. Verdeel de groenten en de krieltjes over een bakplaat met bakpapier. Rooster 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn. Schep halverwege om.

Kalkoen bakken
3

Zet een diep bord met de bloem klaar. Bestrooi de kalkoenfilet met peper en zout en wentel door de bloem. Verhit een klein klontje boter in een pan met deksel op middelhoog vuur en bak de kalkoenfilet 3 - 4 minuten per kant. Haal uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.

Snijden
4

Snipper ondertussen de ui. Rasp de schil van de citroen en pers 1/4 citroen per persoon uit. Snijd de overige citroen in partjes. Hak de peterselie grof.

Saus maken
5

Verhit een klontje boter in dezelfde pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en de overige knoflook 1 - 2 minuten. Snijd de olijven in schijfjes. Voeg de olijven, de bouillon en per persoon: 1 tl citroensap en 1 tl citroenrasp toe. Laat, afgedekt, 3 - 4 minuten zachtjes koken. Voeg de kalkoenfilet en peterselie toe en verwarm nog 1 - 2 minuten.

Serveren
6

Verdeel de patatjes en groenten over de borden. Schep de kalkoenfilet met saus ernaast. Serveer met mayonaise naar smaak en de eventuele overige citroenpartjes.

Weetje: Eet je graag seizoensgroenten? Dan zit je met bietjes altijd goed. Ze worden het hele jaar door lokaal gekweekt en zitten vol kalium en foliumzuur. Een bewuste en gezonde keuze dus!