Voor nog meer smaak kun je deze lasagne ook een dag van tevoren maken - zo wordt de saus minder vloeibaar en trekken alle smaken er nog beter in.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ zakje(s)
Italiaanse kruiden
100 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
50 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Verse lasagnebladen
(Bevat Eieren, Tarwe)
1.25 el
[Plantaardige] boter
1 el
Olijfolie
250 ml
Zoutarme groentebouillon
1.25 el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in schijfjes van maximaal 1/2 cm dik.
Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en wrijf in met het grootste deel van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak de aubergine 10 minuten in de oven. Laat de oven daarna aan. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de boter in een sauteerpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 2 minuten.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?
Voeg de bloem toe aan de sauteerpan en bak 2 minuten al roerend (zie Tip). Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen en de saus is ingedikt. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon. Roer de saus glad, breng aan de kook en laat koken tot hij de consistentie van room heeft.
Tip: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en boter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Voeg 3/4 tl Italiaanse kruiden per persoon toe aan de saus en scheur de spinazie, eventueel in delen, klein boven de sauteerpan. Laat al roerend slinken. Voeg ten slotte de culinaire room, 1/3 van de geraspte oude kaas en peper en zout naar smaak toe.
Vet de ovenschaal in met de overige olijfolie. Schenk een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met lasagnebladen en verdeel er een paar aubergineschijfjes over (zie Tip). Herhaal tot bijna alle saus is gebruikt. Eindig met een laagje saus en bestrooi met de overige oude kaas. Bak de lasagne 30 - 35 minuten in de oven.
Tip: Door de lasagnebladen aan te drukken wordt de saus goed verdeeld en gaart de lasagne gelijkmatiger.
Laat de lasagne voor het serveren 3 minuten rusten zodat hij steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.