Koolvis is een witvis en familie van de kabeljauw - hij wordt geprezen om zijn zachte textuur en volle smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Prei
150 gram
Bloemkool
2.5 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Knoflookteen
65 gram
Champignons
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
1 stuk(s)
Koolvishaasje
150 gram
Aardappelen
2 stuk(s)
Tomaat
1 tl
Wittewijnazijn
1 tl
Mosterd
1 el
Olijfolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
250 ml
Zoutarme vis- of groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
5 ml
[Plantaardige] melk
1 el
[Plantaardige] boter
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng de visbouillon aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool (zie Tip). Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Rasp een snuf van de nootmuskaat met een fijne rasp.
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 125 ml bouillon per persoon en vul dat aan met 125 ml kokend water. Je kunt ook natriumarme bouillon gebruiken.
Kook de bloemkool in de visbouillon in 8 - 10 minuten zacht. Haal de bloemkool uit de pan en bewaar de visbouillon. Pers de knoflook of snijd fijn en snijd de champignons in plakjes. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en bak de champignons en de knoflook 4 - 6 minuten, blus af met 1 tl wittewijnazijn per persoon.
Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor onder andere gezonde darmen.
Meng de bloemkool in een hoge kom met per persoon: 1 el olijfolie en 2 el van de visbouillon. Pureer met een staafmixer tot een dikke, gladde saus (zie Tip). Breng goed op smaak met peper en zout. Roer de champignons, de helft van de geraspte kaas en een mespuntje nootmuskaat per persoon door de saus.
Tip: Voeg iets meer visbouillon toe naar wens, om de saus gladder te maken.
Leg de vis in de ovenschaal en besmeer de vis met de bloemkoolsaus. Bestrooi met de overige geraspte kaas. Zet 15 - 20 minuten in de oven, of tot het een mooi korstje heeft. Breng ondertussen opnieuw ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af.
Verhit ondertussen de overige boter in dezelfde koekenpan met deksel. Bak de prei 3 - 4 minuten op middelmatig vuur. Voeg 1 el water toe per persoon en laat nog 8 - 10 minuten stoven met het deksel op de koekenpan. Snijd de tomaat in partjes en meng in een saladekom met de witte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen tot een puree. Voeg 1 tl mosterd per persoon, de prei en een scheutje melk toe. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de prei-aardappelpuree en de vis met bloemkoolsaus over de borden. Serveer de tomatensalade ernaast.
Tip: Wist je dat dit recept ruim 400 g groente bevat? Samen met de aardappelen krijg je al meer vitamine C binnen dan de ADH!