Skip to main content
Gegratineerde koolvis in bloemkoolsaus
Gegratineerde koolvis in bloemkoolsaus

Gegratineerde koolvis in bloemkoolsaus

met prei-aardappelpuree en tomatensalade

Koolvis is een witvis en familie van de kabeljauw - hij wordt geprezen om zijn zachte textuur en volle smaak.

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Prei

150 gram

Bloemkool

2.5 snufje

Nootmuskaat

1 stuk(s)

Knoflookteen

65 gram

Champignons

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

1 stuk(s)

Koolvishaasje

150 gram

Aardappelen

2 stuk(s)

Tomaat

Zelf toevoegen

1 tl

Wittewijnazijn

1 tl

Mosterd

1 el

Olijfolie

1 tl

Witte balsamicoazijn

250 ml

Zoutarme vis- of groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

1 el

[Plantaardige] boter

Voedingswaarden

Energie (kcal)649 kcal
Energie (kJ)2715 kJ
Vetten32 g
waarvan verzadigd13 g
Koolhydraten46 g
waarvan suikers17 g
Vezels14 g
Eiwitten38 g
Zout4 g

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Hoge kom
Staafmixer
Ovenschaal
Saladekom
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng de visbouillon aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool (zie Tip). Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Rasp een snuf van de nootmuskaat met een fijne rasp. 

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 125 ml bouillon per persoon en vul dat aan met 125 ml kokend water. Je kunt ook natriumarme bouillon gebruiken.

Champignons bakken
2

Kook de bloemkool in de visbouillon in 8 - 10 minuten zacht. Haal de bloemkool uit de pan en bewaar de visbouillon. Pers de knoflook of snijd fijn en snijd de champignons in plakjes. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en bak de champignons en de knoflook 4 - 6 minuten, blus af met 1 tl wittewijnazijn per persoon.

Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor onder andere gezonde darmen.

Bloemkoolsaus maken
3

Meng de bloemkool in een hoge kom met per persoon: 1 el olijfolie en 2 el van de visbouillon. Pureer met een staafmixer tot een dikke, gladde saus (zie Tip). Breng goed op smaak met peper en zout. Roer de champignons, de helft van de geraspte kaas en een mespuntje nootmuskaat per persoon door de saus. 

Tip: Voeg iets meer visbouillon toe naar wens, om de saus gladder te maken.

Vis bereiden
4

Leg de vis in de ovenschaal en besmeer de vis met de bloemkoolsaus. Bestrooi met de overige geraspte kaas. Zet 15 - 20 minuten in de oven, of tot het een mooi korstje heeft. Breng ondertussen opnieuw ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af.

Prei stoven
5

Verhit ondertussen de overige boter in dezelfde koekenpan met deksel. Bak de prei 3 - 4 minuten op middelmatig vuur. Voeg 1 el water toe per persoon en laat nog 8 - 10 minuten stoven met het deksel op de koekenpan. Snijd de tomaat in partjes en meng in een saladekom met de witte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. 

Serveren
6

Stamp de aardappelen tot een puree. Voeg 1 tl mosterd per persoon, de prei en een scheutje melk toe. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de prei-aardappelpuree en de vis met bloemkoolsaus over de borden. Serveer de tomatensalade ernaast. 

Tip: Wist je dat dit recept ruim 400 g groente bevat? Samen met de aardappelen krijg je al meer vitamine C binnen dan de ADH!

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes