Skip to main content
Varkenshaas met zelfgemaakte jus

Varkenshaas met zelfgemaakte jus

met sperziebonen en wortelpuree

4.3
(406)

Varkenshaas is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol B-vitaminen - perfect voor een gebalanceerde maaltijd dus!

Labels:
Familie
Caloriebewust
Extra groente
Familie

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

150 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Varkenshaas

100 gram

Sperziebonen

Zelf toevoegen

½ tl

Mosterd

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

2 el

[Plantaardige] boter

125 ml

Zoutarme runderbouillon

Energie (kcal)611 kcal
Energie (kJ)2557 kJ
Vetten28 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten50 g
waarvan suikers15 g
Vezels15.1 g
Eiwitten34 g
Zout2 g
Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Garde
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de varkenshaas uit de koelkast (zie Tip). Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de wortels en aardappelen. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen.

Tip: Het best kun je de varkenshaas al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de varkenshaas ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Koken
2

Kook de wortels, afgedekt, 20 minuten in de pan met deksel. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de wortels en aardappelen ruim onder water staan. Giet af zodra beide gaar zijn, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Varkenshaas bakken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur en fruit de sjalot en knoflook 3 – 4 minuten. Wrijf de varkenshaas in met peper en zout. Haal de helft van de sjalot en knoflook uit de koekenpan en bewaar apart. Voeg de varkenshaas toe aan de koekenpan en bak in 3 – 4 minuten rondom bruin. Haal de varkenshaas daarna uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 7 – 9 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en snijd in plakken.

Tip: Varkenshaas is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol vitamine B1, B6 en B12 - zeer geschikt voor een gebalanceerde maaltijd dus!

Vleesjus maken
4

Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met peper en 1/2 tl mosterd per persoon. Laat in 4 – 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude roomboter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Boontjes koken
5

Schenk een bodempje water in een pan met deksel. Voeg een snufje zout en de sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes koken. Giet af en spoel af onder koud water. Voeg de overige sjalot en knoflook toe aan de pan met wortels en aardappelen. Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkenshaas ernaast. Schep de sperziebonen erop en serveer met de vleesjus.

Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders