Deze week zit er gruyère van onze kaasleverancier, Eriks, in het winnende tv-show recept. Deze kaas is vernoemd naar de Zwitserse stad Gruyères en heeft een lange rijpingstijd van 7 tot 12 maanden. Door de kaas krijgt de aardappelschotel een volle smaak en een heerlijk korstje.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Entrecote
200 gram
Vastkokende aardappelen
½ stuk(s)
Ui
3 takje(s)
Verse bladpeterselie
½ stuk(s)
Courgette
¼ stuk(s)
Gele wortel
½ stuk(s)
Ei
3 el
Kookroom
25 gram
Geraspte gruyère
2 el
Melk
½ el
Roomboter
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de rib-eye uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Breng water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen (nicola). Was de aardappelen grondig en snijd in plakken van ½ cm dik. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Snijd de courgette in de lengte doormidden en schaaf met een kaasschaaf of dunschiller in lange linten. Snijd de peen in blokjes van ½ centimeter.
Meng het ei, de kookroom, melk en de helft van de peterselie in een kom. Voeg de helft van de gruyère toe en breng op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in met 1/3 van de roomboter. Schep de gekookte aardappelen in de ovenschaal, schenk het eimengsel erover en bestrooi met de overige gruyère en peper. Bak 15 - 20 minuten in de oven.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui 2 minuten op middellaag vuur. Voeg de courgettelinten en wortel toe en bak 4 - 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de overige roomboter in een koekenpan. Bak de rib-eye, afhankelijk van dikte en gewenste garing, in 1 - 3 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege.
Verdeel de aardappelschotel over de borden en schep de groenten erover. Snijd met een scherp mes de rib-eye in mooie plakken (dit wordt tranceren genoemd), verdeel over de borden en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de overige peterselie.