Dahl met naanbrood en komkommersalsa
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Dahl met naanbrood en komkommersalsa

Dahl met naanbrood en komkommersalsa

met gember, appel, kokosmelk en limoen

Wist je dat dahl in India zowel de benaming is voor dit gerecht als voor gespleten peulvruchten?

Labels:
Plantaardig
Allergenen:
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Appel

1 tl

Verse gember

½ tl

Gemalen kurkuma

½ zakje(s)

Groene currykruiden

50 gram

Rode splitlinzen

(Kan bevatten Gluten)

125 ml

Kokosmelk

1 stuk(s)

Naanbrood

(Bevat Tarwe)

1 stuk(s)

Komkommer

5 gram

Verse munt

(Kan bevatten Selderij)

5 gram

Kokosrasp

(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Zonnebloemolie

200 ml

Water

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3801 kJ
Energie (kcal)909 kcal
Vetten43.1 g
waarvan verzadigd24.9 g
Koolhydraten97.3 g
waarvan suikers19.1 g
Vezels21 g
Eiwitten24.5 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Rasp
Grote hapjespan met deksel
Kom

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de appel met een grove rasp of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp of snijd fijn.

Weetje: Wist je dat appels flavonoïden bevatten? Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen in je lichaam veroorzaakt door bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.

Bakken
2

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een grote sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de groene currykruiden toe en bak 1 minuut al roerend, of tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg de knoflook, ui en gember toe en bak 2 - 3 minuten al roerend.

Koken
3

Voeg de linzen en appel toe aan de sauteerpan en schep goed om. Voeg de kokosmelk en de aangegeven hoeveelheid water toe (zie Tip). Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en verlaag het vuur. Kook de dahl, afgedekt, 18 - 20 minuten. Haal het deksel van de sauteerpan en laat nog 5 minuten indikken, of tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Voeg eventueel meer water toe als de dahl te snel droogkookt.

Snijden
4

Bak het naanbrood 4 - 6 minuten in de oven (zie Tip). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd de blaadjes fijn. Snijd de citroen in partjes.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het naanbrood. Bewaar de rest voor later in de week, geserveerd als voorafje met bijvoorbeeld tzatziki of hummus.

Salsa maken
5

Meng in een kom de komkommer, verse munt en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar apart tot serveren.

Serveren
6

Pers 1 citroenpartje per persoon uit over de dahl en roer goed door. Verdeel de dahl over diepe borden en garneer met de kokosrasp. Serveer met het naanbrood, de frisse salsa en de overige citroenpartjes.