Bloemkoolpuree met gehaktballen in tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkoolpuree met gehaktballen in tomatensaus

Bloemkoolpuree met gehaktballen in tomatensaus

met verse peterselie

Balletjes in tomatensaus mmmmmm lekker ! Met bloemkoolpuree, ook nog eens veel groentjes !

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd25 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

5 gram

Verse bladpeterselie en tijm

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

4 stuk(s)

Ei

15 gram

Panko paneermeel

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Aardappelen

250 gram

Bloemkool

10 snufje

Nootmuskaat

200 gram

Passata

1 pak(ken)

Tomatenblokjes

½ takje(s)

Verse rozemarijn

15 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

[Plantaardige] melk

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

½ el

Bloem

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Zwarte balsamicoazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)589 kcal
Energie (kJ)2463 kJ
Vetten35.8 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten32.3 g
waarvan suikers14.6 g
Vezels11.2 g
Eiwitten30.4 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

Kom
Soeppan of grote pan met deksel
Hapjespan met deksel
Rasp
Staafmixer

Instructies

Balletjes maken
1

Snipper de sjalot. Snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom het boerengehakt, de helft van de sjalot, de helft van de bladpeterselie, 1/2 ei per persoon (zie TIP) en de panko. Breng op smaak met peper en zout. Kneed goed door en rol 3 balletjes per persoon.

Tip: Maak je dit recept voor een oneven aantal? Kluts het ei dan eerst in een kommetje en gebruik daar de helft van.

Bakken
2

Verhit 1/2 el boter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de balletjes in 5 - 6 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Voeg de knoflook en overige sjalot toe aan dezelfde hapjespan en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een grote pan met deksel voor de bloemkool en aardappel.

Snijden
3

Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Kook de aardappel, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Rasp ondertussen een mespuntje per persoon van de nootmuskaat.

Saus maken
4

Voeg de passata en 1/2 el bloem per persoon toe aan hapjespan met knoflook en sjalot. Bak 3 - 4 minuten zonder deksel. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en 2 el water per persoon. Breng op smaak met peper en zout en voeg de takjes rozemarijn en tijm toe. Breng, afgedekt, aan de kook en voeg de balletjes weer toe. Kook 10 - 15 minuten zachtjes op laag vuur terwijl je de puree maakt.

Puree maken
5

Mix de bloemkool en aardappel in de pan met een staafmixer tot een gladde puree (zie TIP). Voeg 1/2 el boter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg 1 tl mosterd per persoon toe en meng goed. Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat per persoon. Roer dan de belegen kaas door de bloemkoolpuree.

Tip: Plet eventueel de bloemkool en aardappelen eerst met een aardappelstamper.

Serveren
6

Serveer de balletjes in tomatensaus met de bloemkoolpuree. Garneer met de overige bladpeterselie.