Bloemkool-aardappelgratin met verse kruiden
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkool-aardappelgratin met verse kruiden

Bloemkool-aardappelgratin met verse kruiden

met varkensworstjes met zeezout en zwarte peper

Panko heeft een grovere korrel dan gewoon paneermeel en geeft hierdoor een extra knapperig korstje bij het bakken.

Labels:
Extra groente
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Bloemkool

200 gram

Aardappelen

160 ml

Biologische halfvolle melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte belegen kaas

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat Tarwe)

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Varkensworstje met zeezout en zwarte peper

(Kan bevatten Soja, Gluten, Eieren, Mosterd, Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

1 stuk(s)

Knoflookteen

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 el

Bloem

1.25 el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)905 kcal
Energie (kJ)3787 kJ
Vetten45.5 g
waarvan verzadigd23.5 g
Koolhydraten76.3 g
waarvan suikers13.8 g
Vezels14.2 g
Eiwitten42.7 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Garde
Steelpan
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en snijd de stam in blokjes. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de blaadjes van de verse tijm- en oreganotakjes en snijd de blaadjes fijn.

Koken
2

Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en stort beide in een ovenschaal. Laat even uitstomen en bestrooi met peper en zout.

Kaassaus maken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg 1 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut mee. Blus af met 1/3 van de melk en roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige melk. Voeg 1/4 bouillonblokje per persoon toe. Roer de saus glad, voeg de verse tijm en oregano toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de helft van de kaas toe en meng goed. Haal dan de saus van het vuur.

Gratin maken
4

Giet de saus over de bloemkool en aardappelen in de ovenschaal. Meng de panko met de overige kaas en strooi over de groenten en saus (zie Tip 1). Gratineer 15 - 20 minuten in de oven (zie Tip 2).

Tip: 1. Let jij op je calorie-inname? Laat het toevoegen van de overige kaas achterwege en bestrooi enkel met de panko. De overige kaas kun je de volgende dag serveren in een soep of je boterham mee beleggen. 2. Heeft je oven een grillstand? Grill de ovenschotel de laatste 5 minuten nog even voor een knapperig korstje.

Worst bakken
5

Halveer ondertussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de varkensworstjes in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui toe. Dek de pan af en bak de worstjes en ui 8 - 10 minuten op gemiddeld vuur. Keer regelmatig om (zie Tip). Snijd de peterselie fijn.

Tip: Heb je nog tijd om een jus te maken? Haal dan de worstjes uit de koekenpan wanneer ze gaar zijn, voeg een scheutje water toe aan de koekenpan met ui, roer het bakvet los en laat inkoken op hoog vuur.

Serveren
6

Serveer de gegratineerde bloemkool en aardappelen met de worstjes en gebakken ui. Garneer met de peterselie.