Aardappel-preivelouté met waterkers en spek
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aardappel-preivelouté met waterkers en spek

Aardappel-preivelouté met waterkers en spek

met room en zelfgemaakte croutons van tomatenfocaccia


Labels:
Extra groente
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd15 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Prei

100 gram

Aardappelen

2 plak(ken)

Ontbijtspek

10 gram

Tuinkers

1 stuk(s)

Focaccia met zongedroogde tomaat

75 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Wittewijnazijn

naar smaak

Extra vierge olijfolie

½ el

[Plantaardige] boter

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

1.5 el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)855 kcal
Energie (kJ)3575 kJ
Vetten50 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten79 g
waarvan suikers14 g
Vezels8.2 g
Eiwitten20 g
Zout5 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Soeppan met deksel
Koekenpan
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in halve ringen. Halveer de prei in de lengte en snijd in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.

Tip: Wist je dat ui een bron van vitamine C is? Deze vitamine helpt het lichaam om, onder andere, ijzer beter uit voeding op te nemen.

Spek bakken
2

Haal de ontbijtspekplakjes los en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak het ontbijtspek in 8 – 10 minuten krokant in de oven.

Koken
3

Verhit 1 el olijfolie per persoon in een soeppan met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de aardappel en prei toe en bak 2 - 3 minuten. Blus af met 1 el wittewijnazijn en 250 ml water per persoon. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de soep (zie Tip). Breng aan de kook en laat afgedekt 15 minuten koken.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/4 bouillonblokje per persoon of gebruik natriumarme bouillon.

Croutons maken
4

Knip de waterkers van het plantje en hak grof. Snijd de focaccia in kleine blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de focacciablokjes in 6 – 8 minuten rondom bruin, of tot de croutons mooi krokant zijn. Voeg eventueel wat extra olie toe als de croutons aanbakken. Breng op smaak met peper en zout.

Velouté maken
5

Voeg de waterkers toe aan de soep, maar houd enkele blaadjes over voor de garnering. Laat het geheel nog 5 minuten koken. Mix met een staafmixer tot een romige soep. Meng de kookroom en 1/2 el roomboter per persoon door de soep. Breng flink op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd of breek het spek in kleine stukjes. Serveer de soep in kommen of soepborden. Garneer met de croutons van focaccia, de spekstukjes en de overige waterkers. Voeg naar smaak extra vierge olijfolie toe.