Sajoer is een pittig groentegerecht uit de Indonesische keuken. Een groente, in dit geval de sperzieboon, speelt de hoofdrol en wordt op smaak gebracht met ui, kruiden en bouillon. De wijting die je erbij serveert komt van onze leverancier Meines en wordt gevangen in de koude wateren ten Noordoosten van Schotland.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ stuk(s)
Rode peper
85 gram
Surinaamse rijst
⅓ stuk(s)
Tomatenpuree
200 stuk(s)
Sperziebonen
50 ml
Kokosmelk
1 stuk(s)
Wijtingfilet met huid
250 ml
Groentebouillon
1.5 el
Zonnebloemolie
2 el
Ketjap manis
½ el
Bruine suiker
½ tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn
Verhit een 1/3 deel van de zonnebloemolie in een pan met deksel en fruit de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de rijst, tomatenpuree en de helft van de ketjap manis toe en bak al roerende 1 minuut. Voeg 225 ml bouillon per persoon toe, bestrooi met peper en kook de rijst, afgedekt, in 15 – 20 minuten gaar. Laat daarna zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in stukken van ongeveer 3 cm.
Verhit een 1/3 deel van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de gember, overige ui, overige knoflook en overige rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de bruine suiker, witte wijnazijn, kokosmelk, overige bouillon, overige ketjap manis en de sperziebonen toe en laat 12 – 15 minuten afgedekt zachtjes stoven. Haal halverwege de deksel van de pan en laat de saus iets inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan en bak de wijtingfilet 2 – 3 minuten aan elke kant. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst en de sperziebonen over de borden en serveer met de wijtingfilet er bovenop.