Skip to main content
Gentse waterzooi met kippendij
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, prei en bleekselderij

Een Gentse klassieker vandaag! Wist jij dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?

Labels:
Extra groente
Familie
Allergenen:
Celery
Milk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kippendijfilet

2.5 gram

Verse tijm

1 stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 spriet(en)

Bleekselder

2.5 gram

Verse krulpeterselie

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

50 ml

Culinaire room

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] boter

1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kcal)666 kcal
Energie (kJ)2786 kJ
Vetten33.3 g
waarvan verzadigd17.6 g
Koolhydraten57.8 g
waarvan suikers15.4 g
Vezels14.2 g
Eiwitten30.5 g
Zout6.3 g

Benodigdheden

Schuimspaan
Steelpan met deksel
Steelpan met deksel
Soeppan met deksel

Instructies

Kip pocheren
1

Breng per persoon: 400 ml water met 1 bouillonblokje aan de kook in een steelpan met deksel (zie Tip). Snijd de kippendij op twee plekken in. Voeg de kippendij, tijmtakjes en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken, of tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.

Tip: Let jij op je zout-inname? Gebruik dan 1/2 bouillonblokje voor 400 ml water.

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.

Weetje: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niets is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!

Julienne snijden
3

Snijd de wortel en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers) (zie Tip).

Tip: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.

Waterzooi bereiden
4

Verhit 1 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten koken.

Kip toevoegen
5

Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de kookroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.

Weetje: Wist je dat dit gerecht bijna 300 gram groente per portie bevat?

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes