Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
1.5 stuk(s)
Witloof
4 plak(ken)
Achterham
85 gram
Orzo
50 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte emmentaler
1 snufje
Nootmuskaat
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
175 ml
Water
½ el
[Plantaardige] boter
Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.
Tip: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook 2 minuten aan. Voeg het witloof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van het witloof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, roer af en toe door (zie Tip).
Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.
Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.
Voeg de orzo toe aan het witloof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.
Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte emmentaler toe. Rasp een snufje van de nootmuskaat boven de hapjespan. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de rest van de geraspte emmentaler. Garneer met het eventueel bewaarde witloof.