topBanner
Romige orzo met witloof

Romige orzo met witloof

met ham en kaas

3.6/4(359)
Lees meer

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:CaloriebewustFamilie
Allergenen:Glutenbevattende granenMelk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingrediënten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingrediëntenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

3 stuk(s)

Witlof

8 plak(ken)

Achterham

170 gram

Orzo

(BevatGlutenbevattende granen)

100 ml

Kookroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

50 gram

Geraspte emmentaler

(BevatMelk (inclusief lactose))

350 ml

Water

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Kippenbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)2919 kJ
Energie (kcal)698 kcal
Vetten27.0 g
waarvan verzadigd16.0 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers14.0 g
Vezels7 g
Eiwitten35 g
Zout3.0 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Rasp
Instructies
Instructiesarrow up iconarrow up icon
1

Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.

2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook 2 minuten aan. Voeg het witloof toe, meng goed door. Houd eventueel wat witloof apart om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, roer af en toe door.

3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

4

Voeg de orzo toe aan het witloof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

5

Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte emmentaler toe. Rasp een snufje van de nootmuskaat boven de hapjespan. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de rest van de geraspte emmentaler. Garneer met het eventueel bewaarde witloof.