Romige orzo met witloof
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Romige orzo met witloof

Romige orzo met witloof

met ham en kaas

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:
Familie
Familie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

1.5 stuk(s)

Witloof

4 plak(ken)

Achterham

85 gram

Orzo

50 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte emmentaler

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

175 ml

Water

½ el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)698 kcal
Energie (kJ)2919 kJ
Vetten27 g
waarvan verzadigd16 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers14 g
Vezels4.1 g
Eiwitten35 g
Zout3 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Koekenpan
Rasp

Instructies

Snijden
1

Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.


Tip: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Bakken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook 2 minuten aan. Voeg het witloof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van het witloof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, roer af en toe door (zie Tip).

Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Ham bereiden
3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Orzo garen
4

Voeg de orzo toe aan het witloof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Kaas en ham toevoegen
5

Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte emmentaler toe. Rasp een snufje van de nootmuskaat boven de hapjespan. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de rest van de geraspte emmentaler. Garneer met het eventueel bewaarde witloof.