Peruaanse vegetarische gebakken rijst met portobello en spiegelei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Peruaanse vegetarische gebakken rijst met portobello en spiegelei

Peruaanse vegetarische gebakken rijst met portobello en spiegelei

met zoete-aardappelfrietjes en pikante groene saus

Portobello is echt een superfood - niet alleen in voedingswaarden, maar ook in formaat. Ze zitten vol vitamine B en kunnen een diameter van wel 15 cm hebben!

Labels:
Veggie
Allergenen:
Eieren
•Soja
•Tarwe
•Gluten
•Gerst
•Mosterd
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

150 gram

Zoete aardappel

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

80 gram

Portobello

1 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Witte langgraanrijst

½ stuk(s)

Ui

½ zakje(s)

Peruaanse kruidenmix

1 stuk(s)

Tomaat

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

5 ml

Worcestershiresaus

(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)

¼ stuk(s)

Groene peper

20 gram

Yoghurtdressing

(Bevat Melk (inclusief lactose), Mosterd)

Zelf toevoegen

¼ el

[Plantaardige] boter

1.5 el

Olijfolie

1 tl

Wittewijnazijn

20 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3410 kJ
Energie (kcal)815 kcal
Vetten34.5 g
waarvan verzadigd6.9 g
Koolhydraten101.9 g
waarvan suikers13.7 g
Vezels8.2 g
Eiwitten20 g
Zout2.7 g

Benodigdheden

•Kom
•Bakplaat met bakpapier
•Pan
•Hapjespan
•Hoge kom
•Koekenpan
•Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl Peruaanse kruiden. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.

Snijden
2

Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de portobello in schijfjes. Snijd de tomaat in blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).

Tip: Is het lastig om 20 ml bouillon per persoon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.

Rijst koken
3

Breng water aan de kook in een ruime pot voor de rijst en kook de rijst 12 - 15 minuten (zie Tip). Giet daarna af en laat uitstomen.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan 2/3 van de rijst. De overige rijst kun je de volgende dag verwerken in een rijstsalade of soep voor de lunch.

Bakken
4

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Fruit de ui, 2/3 van de knoflook en 1/2 tl Peruaanse kruiden per persoon 1 - 2 minuten. Voeg de portobello en de tomatenblokjes toe en laat 3 - 4 minuten stoven. Voeg daarna de groentebouillon, de worcestershiresaus en sojasaus toe naar smaak en laat het geheel nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht grotendeels verdampt is.

Sausje maken
5

Verwijder de zaadlijsten van de groene peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een hoge kom de overige knoflook, de groene peper, de yoghurtdressing en per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Mix met de staafmixer tot een glad sausje. Verhit 1/4 el boter per persoon in een tweede pan en bak 1 spiegelei per persoon. 

Serveren
6

Meng vlak voor het serveren de zoete aardappel door de portobello-tomatenstoof. Verdeel de rijst over de borden en schep de portobellostoof ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Serveer de groene saus erbij.

Weetje: Paddenstoelen, waaronder portobello's, zijn rijk aan vitamine B2. Deze vitamine houdt je energie op peil en zit vooral in dierlijke producten. Eet je vaak vegetarisch of veganistisch? Kook dan regelmatig met champignons of andere paddenstoelen om een tekort te voorkomen.