Orzo met courgette en cherrytomaten
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Orzo met courgette en cherrytomaten

Orzo met courgette en cherrytomaten

met geraspte gruyère en rozemarijn

Wist je dat courgette een zeer caloriearme groente is? Hij bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram. Perfect voor in dit caloriebewuste recept!

Labels:
Klimaatbewust
Caloriebewust
Veggie
Allergenen:
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Courgette

125 gram

Rode kerstomaten

¼ takje(s)

Verse rozemarijn

75 gram

Orzo

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

5 gram

Amandelschaafsel

25 gram

Geraspte gruyère DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

¼ zakje(s)

Italiaanse kruiden

Zelf toevoegen

175 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

Olijfolie

1 tl

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)590 kcal
Energie (kJ)2470 kJ
Vetten23.9 g
waarvan verzadigd9.8 g
Koolhydraten66.8 g
waarvan suikers12.5 g
Vezels7.6 g
Eiwitten21.3 g
Zout2.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan

Instructies

Groenten snijden
1

Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in halve maantjes en halveer de cherrytomaten. Ris de blaadjes van de rozemarijntakjes en snijd fijn.

Weetje: Wist je dat je met dit gerecht door de gruyère, amandelen en grote hoeveelheid groenten ruim een kwart van de ADH calcium binnenkrijgt?

Orzo bereiden
2

Verhit de roomboter in een pan met deksel en fruit de ui 2 minuten op middellaag vuur. Voeg de orzo toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, 8 – 10 minuten. Roer goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg extra water toe als de orzo te droog wordt.

Amandelschaafsel roosteren
3

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel met de helft van de rozemarijn goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Groenten bakken
4

Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de courgette, knoflook en de overige rozemarijn 6 – 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de cherrytomaten toe (zie Tip).

Tip: Geen haast? Rooster de tomaten met een beetje olijfolie, peper en zout 15 minuten in de oven op 200 graden. Voeg in stap 2 de courgette aan de orzo toe en verdeel de tomaten bij het serveren over de orzo.

Op smaak brengen
5

Meng de Italiaanse kruiden, de groenten en de helft van de geraspte gruyère door de orzo (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Gruyère is een relatief pittige kaas. Is niet iedereen hier liefhebber van? Voeg de gruyère dan niet toe aan de orzo, maar laat de liefhebbers het gerecht er naar smaak mee garneren.

Serveren
6

Verdeel de orzo met groenten over de borden. Garneer met het rozemarijn-amandelschaafsel en de overige geraspte gruyère.

Weetje: Door minder vlees te eten verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Wat je ook verlaagt met vegetarisch eten is watergebruik, ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen. Verstandig voor jou én de planeet!