
Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1.5 stuk(s)
Witloof
4 plak(ken)
Achterham
75 gram
Orzo
(Bevat: Tarwe Kan bevatten: Lupine, Ei, Mosterd, Soja)
50 ml
Culinaire room
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
175 ml
Water
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout

Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witoofstronken en snijd de witloof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.
Weetje: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de witloof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van de witloof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, of tot de witloof zachter is. Roer af en toe door (zie Tip).
Tip: Vind je de witloof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Voeg de orzo toe aan het witlof en meng goed door. Voeg de room en de aangegeven hoeveelheid water toe. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Haal het deksel van de sauteerpan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte belegen kaas toe. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte kaas. Garneer met het eventueel bewaarde witloof.