Mediterrane kabeljauw met zelfgemaakte kruidenboter
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mediterrane kabeljauw met zelfgemaakte kruidenboter

Mediterrane kabeljauw met zelfgemaakte kruidenboter

met gestoofde aardappelen en cherrytomaten uit de oven

De kabeljauw in dit recept is met hengel en lijn gevangen, wat zorgt voor minimale bijvangst. Mede hierdoor verdient deze vis het MSC-keurmerk.

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

250 gram

Rode kerstomaten

1 stuk(s)

Laurierblad

1 stuk(s)

Kabeljauwfilet

5 gram

Verse bladpeterselie

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ el

Zwarte balsamicoazijn

1.25 el

Olijfolie

125 ml

Zoutarme visbouillon

½ el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)541 kcal
Energie (kJ)2262 kJ
Vetten23 g
waarvan verzadigd7 g
Koolhydraten53 g
waarvan suikers11 g
Vezels9.7 g
Eiwitten25 g
Zout2 g

Benodigdheden

Kleine kom
Grote hapjespan met deksel
Ovenschaal
Keukenpapier

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Was de aardappelen grondig en snijd in plakken van maximaal 1/2 cm dik. Snijd de ui in dunne halve maantjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg 1/4 van de knoflook in een kleine kom samen met 1/2 el roomboter per persoon.

Bakken
2

Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui en de overige knoflook 2 minuten. Voeg de aardappel toe en bak 2 - 3 minuten mee. Voeg daarna het laurierblad en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat, afgedekt, 12 - 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Schep tussendoor om, zodat alle aardappelen goed gaar worden. 

Cherrytomaten in de oven
3

Verdeel de cherrytomaten over een ovenschaal, besprenkel met 1/4 el olijfolie per persoon en bak 15 - 18 minuten in de oven. Besprenkel de cherrytomaten, wanneer ze net uit de oven komen, met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon en breng op smaak met peper en zout. 

Kabeljauw stomen
4

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en breng op smaak met flink wat peper en zout. Leg na 12 - 15 minuten stooftijd van de aardappelen de kabeljauw op de aardappelen. Stoom de kabeljauw 4 - 6 minuten mee met het deksel op de pan. 

Tip: De kabeljauw in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen.

Kruidenboter maken
5

Snijd de bladpeterselie grof. Pers de helft van de citroen uit en snijd de andere helft in partjes. Voeg de helft van de peterselie toe aan de kom met roomboter en knoflook. Meng tot een kruidenboter.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen over de borden en schenk er een scheutje van de bouillon over. Leg de kabeljauw erop en besprenkel met 1/2 el citroensap per persoon. Leg dan 1/2 el kruidenboter per persoon op de vis. Garneer met de rest van de bladpeterselie en serveer de cherrytomaten uit de oven ernaast. Serveer met de citroenpartjes.

Tip: Wist je dat dit gerecht niet alleen weinig calorieën bevat, maar ook ongeveer 1/3 van de ADH vezels?