Kurkuma is een plant met prachtige bloemen. Het eetbare deel zit onder de grond en noemt men ook wel geelwortel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 tl
Verse gember
2 stuk(s)
Kippendijfilet
75 gram
Biologische volle yoghurt
½ zakje(s)
Garam masala
1.5 tl
Gemalen kurkuma
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Paprika
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
0.48 tl
Gemalen korianderzaad
100 gram
Passata
75 gram
Basmatirijst
2.5 gram
Verse koriander
100 ml
Kokosmelk
Pruimtomaat
¼ el
[Plantaardige] boter
¾ el
Olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp.
Halveer de kippendijen en leg ze in een ovenschaal. Voeg de helft van de yoghurt, de helft van de knoflook en de helft van de gember toe aan de ovenschaal. Voeg per persoon: 1 tl garam masala, 1 tl kurkuma, 1/4 el olijfolie, 1 tl wittewijnazijn en een snuf zout toe. Meng goed, dek af met aluminiumfolie en zet tot gebruik in de koelkast (zie Tip). Snipper de ui. Snijd de paprika en tomaat in blokjes.
Tip: Hoe langer je de kip marineert, hoe meer smaak hij opneemt van de marinade.
Verhit per persoon: 1/4 el roomboter en 1/2 el olijfolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de ui en de paprika 3 - 4 minuten. Voeg de tomaat en de overige gember en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg per persoon: 1/2 tl garam masala, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl komijn en 1/2 tl gemalen koriander toe. Bak 1 minuut. Voeg de Heinz Tomato Frito toe en kook de saus 10 - 15 minuten. Haal de kip uit de koelkast, verwijder het aluminiumfolie van de ovenschaal en bak de kip in 10 - 15 minuten gaar in de oven.
Kook de rijst met een snuf zout in de pan met deksel, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar (zie Tip). Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de koriander fijn.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie–inname? Gebruik dan per persoon: 75 ml kokosmelk en 70 g rijst. Van wat je overhoud kun je de volgende dag een kokos-rijstpap maken: kook samen met gewone melk, havermout en een banaan tot een voedzaam ontbijt.
Schud de kokosmelk of roer goed door met een vork en voeg toe aan de koekenpan met de Heinz Tomato Frito en de groenten. Breng op smaak met zout en roer goed door. Voeg ook de kip toe en kook nog 3 - 4 minuten zachtjes op laag vuur.
Verdeel de rijst over de borden en schep de kip tikka masala erop. Garneer met de verse koriander en de rest van de yoghurt.