BestellenCadeaubon
Geroosterde bloemkool in groene currysaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Geroosterde bloemkool in groene currysaus

Geroosterde bloemkool in groene currysaus

met bruine rijst, spinazie en Thais basilicum

Basilicum heb je in verschillende soorten en maten: rood, citroen- en, zoals in dit recept, Thais basilicum. Deze variant heeft een anijsachtig aroma en geeft een authentiek Aziatische smaak aan je gerecht.

Labels:
Vegan
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

190 gram

Bloemkool

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Sjalot

¼ stuk(s)

Limoen

1 stuk(s)

Vers citroengras

5 gram

Thais basilicum

70 gram

Bruine snelkookrijst

10 gram

Cashewstukjes

½ zakje(s)

Groene currykruiden

90 ml

Kokosmelk

50 gram

Spinazie

Zelf toevoegen

¼ el

Zonnebloemolie

1 tl

Suiker

¼ el

Olijfolie

½ el

Bloem

¼ stuk(s)

[Zoutarm] groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)660 kcal
Energie (kJ)2761 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd16 g
Koolhydraten79 g
waarvan suikers10 g
Vezels6.7 g
Eiwitten16 g
Zout2 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Wok of hapjespan
Wok of hapjespan

Instructies

Bloemkool roosteren
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Meng de bloemkool in een kom met de olijfolie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool goudbruin en krokant is geworden. Schep halverwege om.

Tip: Dit gerecht bevat 250 gram groente per portie. Mede door de bloemkool zorgt dat voor veel voedingsvezels en een goede calcium- en vitamine C-boost!

Voorbereiden
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Snijd de limoen in parten. Kneus het citroengras door deze op 3 plaatsen te breken. Scheur het Thaise basilicum klein.

Koken en roosteren
3

Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip). Verhit ondertussen een wok of hapjespan op middelhoog vuur en rooster de cashewstukjes, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Tip: Je gebruikt in dit recept niet alle rijst. Verwerk de overige rijst in een lunchsalade de dag nadien.

Smaakmakers fruiten
4

Verhit de zonnebloemolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en sjalot 2 minuten. Voeg de groene currykruiden en 1/2 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut mee.

Curry afmaken
5

Voeg vervolgens de kokosmelk (zie Tip), citroengras en per persoon: 50 ml water en 1 tl suiker toe. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Breng het geheel aan de kook en laat 5 - 8 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg de laatste 3 minuten de spinazie en de helft van het Thaise basilicum toe.

Tip: Is de kokosmelk (deels) gestold in de verpakking? Geen zorgen: knip het pakje open, roer de melk goed door of laat de gestolde kokosmelk smelten in de pan met currykruiden.

Serveren
6

Haal het citroengras uit de curry en breng de curry op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst en de geroosterde bloemkool over diepe borden. Schep de currysaus over de bloemkool. Garneer met de cashewstukjes en de rest van het Thaise basilicum. Serveer met een partje limoen.