Gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes

Gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes

met frisse komkommersalade

Authentiek en boordevol smaak: Belgische klassiekers worden overal ter wereld én vooral graag in eigen keuken gesmaakt. Geniet van het beste van België met dit lekkere recept van eigen bodem.

Labels:
Extra groente
Familie
Allergenen:
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

4 stuk(s)

Gemengd-gehaktballetjes met Spaanse kruiden

(Kan bevatten Selderij, Soja, Gluten, Eieren, Mosterd)

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Passata

½ stuk(s)

Komkommer

30 gram

Rucola en veldsla

¾ spriet(en)

Bleekselder

(Bevat Selderij)

1 stuk(s)

Laurierblad

Zelf toevoegen

½ el

Extra vierge olijfolie

½ el

Olijfolie

1 tl

Wittewijnazijn

25 gram

[Plantaardige] mayonaise

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Bloem

0.13 stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)894 kcal
Energie (kJ)3742 kJ
Vetten55.6 g
waarvan verzadigd14.2 g
Koolhydraten66.7 g
waarvan suikers10.4 g
Vezels13.1 g
Eiwitten29.2 g
Zout2.9 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Keukenpapier
Hapjespan met deksel
Saladekom
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Frieten bakken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Dep de frieten droog met keukenpapier en meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak 30 – 35 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn.

Tip: Voor het krokantste resultaat gebruik je een heteluchtoven. Heb je die niet? Verwarm de oven dan voor op 230 graden en houd dezelfde baktijd aan.

Gehaktballetjes bakken
2

Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 4 - 5 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 - 5 minuten, of tot ze gaar zijn. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar ook de pan met bakvet. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Snijd de bleekselder in blokjes. 

Groenten bakken
3

Zet de pan van de gehaktballetjes terug op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui en bleekselder toe en bak 1 - 2 minuten in het bakvet van de balletjes. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe aan de sauteerpan en bak 1 minuut. Voeg de passata, het laurierblad en per persoon: 2 el water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat, afgedekt, 8 - 10 minuten zachtjes koken.

Salade maken
4

Snijd ondertussen de komkommer in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng vlak voor serveren de komkommerblokjes en de gemengde sla door de dressing.

Tomatensaus maken
5

Haal de sauteerpan van het vuur en haal het laurierblad uit de saus. Schenk de tomatensaus over in een hoge kom en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Verhit de saus opnieuw in de sauteerpan, voeg de gehaktballetjes toe en verwarm het geheel, afgedekt, nog 3 - 5 minuten.

Serveren
6

Verdeel de balletjes in tomatensaus over de borden. Leg de frietjes ernaast en serveer met de salade en de mayonaise.

Weetje: Wist je dat deze maaltijd meer dan 250 gram groente bevat per portie? De passata in dit gerecht wordt ook meegerekend. Deze bevat namelijk ongeveer evenveel vitaminen, mineralen en voedingsvezels als verse groenten.