Bali-style kipsaté met kokosrijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bali-style kipsaté met kokosrijst

Bali-style kipsaté met kokosrijst

met zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en vult je keuken zich met heerlijke aroma's!

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 ml

Kokosmelk

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Komkommer

½ stuk(s)

Gele wortel

¼ stuk(s)

Limoen

1 stuk(s)

Vers citroengras

110 gram

Kipgehakt met Oosterse kruiden

10 gram

Gezouten pinda's

10 gram

Kokosrasp

0.16 zakje(s)

Garam masala

5 gram

Verse koriander en munt

25 gram

Biologische volle yoghurt

Zelf toevoegen

½ tl

Suiker

1 el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

½ el

Zonnebloemolie

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)851 kcal
Energie (kJ)3562 kJ
Vetten45 g
waarvan verzadigd24 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers9 g
Vezels6.4 g
Eiwitten34 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Dunschiller of kaasschaaf
Koekenpan met deksel
Koekenpan

Instructies

Kokosrijst koken
1

Meng in een pan met deksel de kokosmelk (zie Tip) met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje. Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. 

Tip: Kokosmelk is een natuurlijk product en kan soms (deels) gestold zijn in de verpakking. Knip het pakje open en roer de melk goed door of laat de gestolde kokosmelk smelten in de pan met deksel.

Zoetzuur maken
2

Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.

Spiezen maken
3

Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté. 

Kipspiezen bakken
4

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kipspiezen in 6 - 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 6 minuten verder of tot de kip gaar is.

Seroendeng maken
5

Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.

Serveren
6

Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.