Raita is een heerlijk fris bijgerecht uit de Indiase keuken. Vandaag maak je hem zelf met komkommer, tomaat en verse munt voor een extra frisse smaak!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
4 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Appel
1 tl
Verse gember
0.45 tl
Gemalen kurkuma
½ zakje(s)
Groene currykruiden
25 gram
Rode splitlinzen
125 ml
Kokosmelk
1 stuk(s)
Naanbrood
⅓ stuk(s)
Komkommer
½ stuk(s)
Tomaat
5 gram
Verse munt
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Limoen
50 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
5 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
150 gram
Sperziebonen
10 gram
Amandelschaafsel
(Bevat Amandelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
Verwarm de oven voor op 200 graden (zie Tip). Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de appel met een grove rasp of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer de sperziebonen.
Tip: Het naanbrood wordt afgebakken in de oven, maar je kunt het ook toasten in een broodrooster.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de groene currykruiden toe en roerbak 1 minuut, tot de kruiden beginnen te geuren. Voeg de knoflook, ui en gember toe en roerbak 2 - 3 minuten.
Voeg de linzen en appel toe aan de hapjespan en schep goed om. Voeg 100 ml water per persoon en de kokosmelk toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en verlaag het vuur. Kook de dahl, afgedekt, 18 - 20 minuten. Voeg eventueel iets meer water toe als de dahl te droog wordt. Haal het deksel van de hapjespan. Laat nog 5 minuten meekoken, of tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Schenk een bodempje water in een pan met deksel. Voeg een snufje zout en de sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes koken. Bak het naanbrood 4 - 6 minuten in de oven. Rasp de komkommer met een grove rasp of snijd fijn. Snijd de tomaat in parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna in kleine blokjes. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd de blaadjes fijn. Snijd de limoen in partjes.
Meng in een kom: de volle yoghurt, de komkommer, de tomaat en de verse munt. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar apart tot serveren. Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Pers per persoon 1 partje limoen uit over de dahl en roer goed door. Verdeel de dahl over diepe borden en garneer met de kokosrasp. Leg de sperziebonen in aparte kommen en bestrooi met de amandelschaafsel. Serveer met het naanbrood, de frisse raita en de overige partjes limoen.