Skip to main content
Lichte waterzooi van koolvis
Lichte waterzooi van koolvis

Lichte waterzooi van koolvis

met wortel, prei en aardappelen

4.5
(2,8K)

Een Gentse klassieker vandaag! Wist je dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?

Labels:
Caloriebewust
Allergenen:
Vis
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Prei

1 stuk(s)

Wortel

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten: Selderij)

1 stuk(s)

Koolvis

(Bevat: Vis)

50 gram

Culinaire room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

300 ml

Zoutarme vis- of groentebouillon

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)2344 kJ
Energie (kcal)560 kcal
Vetten23.1 g
waarvan verzadigd14.3 g
Koolhydraten55.4 g
waarvan suikers12 g
Vezels19.8 g
Eiwitten28.5 g
Zout1.5 g

Benodigdheden

Soeppan of grote pan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon en voeg het laurierblad toe.
  • Snipper de ui.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Snijd de prei in ringen en was grondig. 
  • Snijd de wortel in dunne halve maantjes.
Waterzooi bereiden
2
  • Verhit de boter in een soeppot of grote pot met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 1 - 2 minuten.
  • Voeg daarna de prei, wortel en aardappelen toe en bak 3 - 4 minuten.
  • Blus af met de wittewijnazijn en de bouillon met laurierblad. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 20 minuten koken, of tot de aardappelen gaar zijn.
Snijden
3
  • Snijd ondertussen de peterselie fijn.
  • Snijd de vis in blokjes van 2 cm en breng op smaak met peper en zout.
  • Verlaag het vuur van de waterzooi wanneer de aardappelen gaar zijn zodat het niet meer kookt.
Serveren
4
  • Meng de culinaire room en de helft van de peterselie door de waterzooi. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de visstukjes in de waterzooi en pocheer, afgedekt, 3 - 5 minuten op laag vuur.
  • Verdeel de waterzooi over kommen of diepe borden.
  • Garneer met de overige peterselie.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders