Wist je dat parmigiano reggiano zijn naam te danken heeft aan de streek waar deze kaas geproduceerd wordt? Namelijk de Italiaanse provincies Parma en Reggio Emilia.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ head
Lollo biondo
250 gram
Aardappelen
4 ml
Extra vierge olijfolie met truffelaroma
½ stuk(s)
Rode ui
¼ zakje(s)
Gedroogde oregano
1 stuk(s)
Laurierblad
½ stuk(s)
Komkommer
½ stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
60 gram
Kalfsjus
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
1 el
[Plantaardige] mayonaise
½ tl
Mosterd
1 el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] boter
2 tl
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl gedroogde oregano, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Rasp ondertussen de parmigiano reggiano. Haal de bakplaat twee minuten voordat de frieten klaar zijn uit de oven en bestrooi de frieten met de parmigiano reggiano. Laat nog twee minuten gratineren in de oven.
Snipper de ui. Verhit 1/2 el boter persoon in een steelpan en bak de ui 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met de kalfsjus en voeg het laurierblad en 1/2 tl rodewijnazijn toe. Laat het geheel 10 - 12 minuten reduceren, of tot er een stroperige saus ontstaat (zie Tip).
Tip: Let goed op dat de saus niet te veel reduceert. Gebeurt dit toch? Voeg eventueel nog wat water, wijn of fond toe, als je dit in huis hebt.
Maak in een saladekom een dressing van de helft van de mayonaise en per persoon: 1/2 tl mosterd en 1 1/2 tl rodewijnazijn (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Heb je geen mayonaise in huis? Gebruik dan 1 el yoghurt of extra vierge olijfolie per persoon.
Snijd de komkommer in halve maantjes. Verwijder de kern van de sla en verwijder de buitenste bladeren. Halveer de sla en snijd vervolgens in fijne repen. Voeg de sla en komkommer toe aan de saladekom met dressing. Meng goed door elkaar.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelhoog vuur. Dep de biefstuk droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Laat de olie goed heet worden, leg de biefstuk in de pan en bak 1 - 3 minuten per kant. Voeg de laatste minuut 1/2 el boter per persoon toe. Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie (zie Tip).
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefste eet.
Verdeel de frieten over de borden. Besprenkel de frieten met de extra vierge olijfolie met truffelaroma. Snijd de biefstuk in sneetjes, leg op het bord en giet de kalfsjus erover. Serveer met de salade en serveer de overige mayonaise ernaast.