Kipspiezen met kokosrijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kipspiezen met kokosrijst

Kipspiezen met kokosrijst

Met satéstokjes van citroengras en zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng is een typisch Indonesisch bijgerecht met kokos, pinda's en specerijen, zoals komijn en koriander. In de Indonesische keuken wordt het vaak over de rijst gestrooid om het op smaak te brengen. De kipspiezen krijgen een lekkere smaak door de sereh, oftewel citroengras. Zodra je het blad kneust en ruikt, merk je meteen waarom het citroengras heet.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Pinda's
Sulfiet
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 ml

Kokosmelk

85 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Komkommer

½ stuk(s)

Gele wortel

1 stuk(s)

Limoen

1 stuk(s)

Vers citroengras

110 gram

Kipgehakt met Indonesische kruiden

10 gram

Gezouten vliespinda's

(Bevat Pinda's)

10 gram

Kokosrasp

(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

½ tl

Garam masala

2.5 gram

Verse koriander en munt

(Kan bevatten Selderij)

25 gram

Volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Wittewijn- of rijstazijn

(Bevat Sulfiet)

½ tl

Suiker

½ el

Zonnebloemolie

Peper en zout

¼ stuk(s)

Groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3820 kJ
Energie (kcal)913 kcal
Vetten49 g
waarvan verzadigd23.3 g
Koolhydraten86 g
waarvan suikers13.1 g
Vezels9 g
Eiwitten37 g
Zout0.8 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Koekenpan

Instructies

Kokosrijst maken
1

Kook de kokosmelk met 175 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.

Zoetzuur maken
2

Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker en roer goed door, tot de suiker opgelost is. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.

Kipspiezen maken
3

Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.

Seroendeng maken
4

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipspiezen in 6 – 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak 5 – 6 minuten of tot de kip gaar is.

Kipspiezen bakken
5

Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de vliespinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.

Serveren
6

Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.