Romige spinaziegratin met spiegelei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Romige spinaziegratin met spiegelei

Romige spinaziegratin met spiegelei

met gebakken aardappeltjes

Met dit recept maak je een luxe uitvoering van het traditionele groentegerecht spinazie à la crème. Je gebruikt crème fraîche in plaats van slagroom, voegt pittige belegen kaas en tomaat toe en als bonus is er nog een spiegelei. Comfort food voor als het buiten koud en donker is

Labels:
Veggie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Tomaat

2.5 snufje

Nootmuskaat

200 gram

Spinazie

(Kan bevatten Selderij)

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

50 gram

Biologische zure room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

4 stuk(s)

Ei

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)712 kcal
Energie (kJ)2980 kJ
Vetten42.6 g
waarvan verzadigd20.9 g
Koolhydraten57.4 g
waarvan suikers6.1 g
Vezels13.8 g
Eiwitten20.7 g
Zout0.8 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Wok
Rasp
Vergiet
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Aardappelen bakken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in dunne parten. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 30 – 35 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.

Spinazie bereiden
2

Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een stukje van de bol nootmuskaat. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de sjalot en de knoflook 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan, zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt (zie TIP).

Tip: Het is belangrijk dat je het vocht goed uit de spinazie drukt - anders blijft de gratin te nat.

Op smaak brengen
3

Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en voeg de tomaat en gedroogde tijm toe. Bak nog 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe aan de wok of hapjespan en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout (zie TIP).

Tip: Nootmuskaat heeft een vrij uitgesproken smaak. Voeg dus niet te veel in een keer toe, maar proef tussendoor goed.

Gratin bakken
4

Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal (zie TIP). Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.

Tip: Rauw heeft spinazie een groot volume, maar tijdens de verhitting slinkt de bladgroente flink. Daarom heb je niet zo'n grote ovenschaal nodig voor dit gerecht.

Spiegelei bakken
5

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.

Tip: Wist je dat de 200 g spinazie per persoon die je in dit gerecht gebruikt meer calcium bevat dan 1 beker melk? Samen met de kaas en overige ingrediënten krijg je met dit gerecht.. zie fun facts