Brandade van kabeljauw
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Brandade van kabeljauw

Brandade van kabeljauw

met knolselderij en oude kaas

Brandade is een puree gemaakt van vis(vaak gezouten, gedroogde vis), aardappelen, olijfolie en andere groenten. Aan deze winterse versie voeg je knolselder aan toe. Het gerecht haalt zijn oorsprong in de middelandse zeekust. Kabeljauw was vroeger een zeer populaire vis in de streek, en werd door de vissers uit de Nieuwe Wereld via de haven van Sète meegenomen. In die tijd werd de kabeljauw bewaard door te zouten, en te drogen. NU zout je je kabeljauw zelf, ja kan dit ook 2 uur van tevoren doen.

Labels:
Familie
Allergenen:
Vis
Selderij
Melk (inclusief lactose)
Walnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kabeljauwfilet

(Bevat Vis)

200 gram

Aardappelen

190 gram

Knolselder

(Bevat Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

5 gram

Verse bieslook

(Kan bevatten Selderij)

⅓ stuk(s)

Citroen

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

2.5 el

Olijfolie

5 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3299 kJ
Energie (kcal)789 kcal
Energie (kJ)3299 kJ
Energie (kcal)789 kcal
Vetten42.56 g
Vetten42.56 g
waarvan verzadigd8.2 g
waarvan verzadigd8.2 g
Koolhydraten57.7 g
Koolhydraten57.7 g
waarvan suikers7.6 g
waarvan suikers7.6 g
Vezels18.12 g
Vezels18.12 g
Eiwitten37.68 g
Eiwitten37.68 g
Zout0.5 g
Zout0.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Aardappelstamper

Instructies

Kabeljauw zouten
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de kabeljauw uit de koelkast en bestrooi ruim met zout. Leg de kabeljauw met zout weer in de koelkast tot gebruik.

Snijden
2

Schil de aardappel of was grondig en snijd in grove stukken. Weeg 180 gram knolselderij per persoon af, schil en snijd in grove stukken. Pel de knoflook en snipper de ui. Snijd de bieslook fijn. Pers de citroen uit.

Tip: Wist je dat knolselderij een van de meeste vezelrijke groenten is? Mede daardoor bevat dit gerecht bijna 50% van de ADH vezels.

Koken
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui 1 - 2 minuten. Voeg de knolselderij, aardappel en knoflookteen toe. Voeg een scheutje melk per persoon toe en vul aan met water tot alles onder water staat. Kook, afgedekt, 12 - 15 minuten, of tot de knolselderij en aardappel gaar zijn. Giet af, bewaar wat kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Brandade maken
4

Snijd de kabeljauw in kleine stukken en voeg toe aan de knolselderij en aardappel. Voeg 2 el olijfolie per persoon, 1/2 el citroensap per persoon (extra naar smaak), peper en zout toe. Stamp het geheel als de vis wit begint te kleuren tot een grove puree met een aardappelstamper. Voeg extra kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken. Meng de bieslook erdoor en schep in een ovenschaal (zie TIP).

Tip: Je hoeft je geen zorgen te maken als de vis nog niet helemaal gaar is, deze gaart verder in de oven.

Roosteren
5

Bestrooi de ovenschaal met de oude kaas en de walnootstukjes. Bak 15 - 20 minuten in de oven, of totdat de kaas begint te kleuren.

Serveren
6

Schep de brandade van kabeljauw en knolsederij uit de ovenschaal en verdeel over de borden.