Skip to main content
Gehaktballetjes met wortel-preistoemp

Gehaktballetjes met wortel-preistoemp

met spekjes en ketjapsaus

4.3
(1,6K)

Stoemp wordt al zeker sinds de 19e eeuw in Brussel geserveerd en waarschijnlijk al veel eerder, aangezien het gebruik van aardappelen al in de 16e eeuw in het vorstendom Luik werd vermeld en de teelt ervan in de 18e eeuw in de Oostenrijkse Nederlanden.

Labels:
Familie
Allergenen:
Soja
Tarwe

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten: Selderij, Ei, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Ketjap manis

(Bevat: Soja, Tarwe)

25 gram

Spekreepjes

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] boter

50 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)3593 kJ
Energie (kcal)859 kcal
Vetten50 g
waarvan verzadigd25.4 g
Koolhydraten73 g
waarvan suikers23 g
Vezels13.6 g
Eiwitten31.3 g
Zout2.2 g
Trans Fat0.4 g
Potassium1757.9 mg
Calcium119.5 mg
Iron1.2 mg
Pan
Hapjespan
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot (zie Tip).
  • Was de aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in stukken van 3 cm.
  • Kook beide in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
  • Bereid ondertussen de bouillon.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee potten voor de wortel en aardappelen.

Prei bakken
2
  • Snijd ondertussen de prei in dunne ringen.
  • Verhit een klontje boter in een sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de prei 5 - 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Spekreepjes bakken
3
  • Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 7 minuten knapperig.
  • Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.
Gehaktballen bakken
4
  • Verhit een klontje boter in de pan van de spekjes op middelhoog vuur.
  • Bak de gehaktballetjes in 4 - 6 minuten rondom bruin.
  • Haal uit de pan en bewaar apart (zie Tip).

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de saus.

Afmaken
5
  • Voeg opnieuw een klontje boter toe aan dezelfde pan en roer de ketjap, de bouillon en de helft van de mosterd erdoorheen.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de pan.
  • Verlaag het vuur en dek de pan af met het deksel. Laat de saus zachtjes 5 - 6 minuten indikken, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Serveren
6
  • Voeg de prei toe aan de pot met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg een klontje boter, de overige mosterd en een scheutje melk toe.
  • Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de stoemp op de borden met de gehaktballen en de saus erbovenop.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders