Bloemkool met kaassaus uit de oven en procureur
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkool met kaassaus uit de oven en procureur

Bloemkool met kaassaus uit de oven en procureur

met romige aardappelpuree

Dé remedie voor een gure, natte en koude herfstdag in november? Een ovengratin met bloemkool in witte saus, natuurlijk! Vandaag maak je deze klassieker uit grootmoeders keuken met een Midden-Oosterse twist: je fleurt de witte saus namelijk op met een sprenkeltje kerriepoeder en mosterdzaad. Laat het smaken!

Allergenen:
Mosterd
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Bloemkool

½ stuk(s)

Ui

200 gram

Aardappelen

0.16 zakje(s)

Geel mosterdzaad

(Bevat Mosterd)

0.16 zakje(s)

Currypoeder

(Bevat Selderij, Mosterd)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

5 gram

Panko paneermeel

25 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

50 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Procureur

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1

[Plantaardige] melk

1.25 el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)624 kcal
Energie (kJ)2610 kJ
Vetten39.5 g
waarvan verzadigd24.6 g
Koolhydraten47.7 g
waarvan suikers5.4 g
Vezels12.3 g
Eiwitten17.6 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Schuimspaan
Pan met deksel
Kom
Hapjespan
Ovenschaal
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool. Snijd de bloem van de bloemkool in kleine roosjes en de stam en blokjes. Snijd de ui in halve ringen. Kook de bloemkool, afgedekt, in 6 – 8 minuten halfgaar. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart.

Bakken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op gemiddeld vuur en bak de ui in 5 – 7 minuten goudbruin. Voeg het kerriepoeder en het mosterdzaad toe en bak 1 – 2 minuten. Hak de peterselie fijn. Meng in een kom de peterselie met de panko en 1/3 van de kaas.

Bloemkool bakken
3

Breng het water in de pan met deksel opnieuw aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Voeg de slagroom, de overige kaas, een snuf peper en ruim zout toe aan de hapjespan met de ui en kook 2 – 3 minuten zachtjes. Voeg de gekookte bloemkool toe, roer goed door en bak nog 1 – 2 minuten mee. Giet het geheel in een ovenschaal en bedek met het panko-mengsel. Bak de bloemkool 15 – 20 minuten in de oven.

Procureur bereiden
4

Breng de procureur op smaak met peper en zout. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in dezelfde hapjespan op middelhoog vuur en bak de procureur 1 – 2 minuten per kant. Haal de procureur uit de pan en leg in een ovenschaal. Giet het bakvet uit de pan over de procureur in de ovenschaal en bak de procureur de laatste 5 minuten met de bloemkool mee in de oven.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door.

Serveren
6

Verdeel de aardappelpuree over de borden. Schep de bloemkool ernaast en leg de procureur erbij.