HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconZweedse Gehaktballetjes Met Cranberrysaus
topBanner
Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus

Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus

Met romige puree en broccoli

Lees meer

In Zweden combineren ze gehaktballen maar wat graag met cranberry's en dat doen we ze vandaag na. Je maakt deze friszure saus van een cranberrychutney die goed past bij het gekruide gehakt. Eet je dit gerecht met kinderen? Het draaien van de balletjes is ook een leuke taak voor hen!

Allergenen:EiMelk (inclusief lactose)Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingrediënten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingrediëntenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

500 gram

Aardappelen

300 gram

Champignons

1 stuk(s)

Sjalot

6 bosje(s)

Verse bladpeterselie

(Kan bevattenSelderij)

1 stuk(s)

Ei

(BevatEi)

240 gram

Rundergehakt

½ tl

Gemalen kaneel

100 ml

Kookroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

2 el

Cranberrychutney

(BevatMosterd)

1 stuk(s)

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

2 tl

Mosterd

1 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3146 kJ
Energie (kcal)752 kcal
Vetten33.0 g
waarvan verzadigd14.4 g
Koolhydraten63 g
waarvan suikers14.7 g
Vezels11 g
Eiwitten44 g
Zout0.6 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Kom
Pan met deksel
Koekenpan
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Snipper de sjalot zeer fijn en snijd de verse bladpeterselie fijn. Rasp de nootmuskaat met een fijne rasp (je hoeft niet de hele bol te raspen, je gebruikt slechts een snufje).

2

Splits de eidooier van het eiwit. Het eiwit heb je niet nodig. Meng in een kom het gehakt met de helft van de sjalot, de kaneel, een flinke snuf nootmuskaat (of meer naar smaak), de eidooier en het grootste deel van de bladpeterselie. Breng op smaak met peper en zout. Draai per persoon 4 kleine balletjes.

3

Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de kookroom en de mosterd toe om het smeuig te maken en breng op smaak met peper en zout.

4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in een andere pan met deksel. Voeg een snuf zout en de broccoli toe. Kook de broccoli, afgedekt, 4 – 6 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout.

5

Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 2 – 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 – 5 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer in de laatste minuut de cranberrychutney en 1/2 el water per persoon door het bakvet van de gehaktballetjes en breng op smaak met peper en zout.

6

Verdeel de aardappelpuree en de broccoli over de borden. Schep de gehaktballetjes erbij en schenk de saus over de gehaktballetjes en de broccoli. Garneer met de resterende bladpeterselie.