Paksoi bevat veel foliumzuur - onderdeel van het vitamine B-complex. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor energie!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Komkommer
200 gram
Aardappelen
225 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Rode peper
1 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Paksoi
¼ stuk(s)
Limoen
5 gram
Sesamzaad
(Bevat: Sesamzaad Kan bevatten: Noten, Pinda's)
50 gram
Spekreepjes
5 ml
Sojasaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Lente-ui
5 ml
[Plantaardige] melk
1 el
Wittewijnazijn
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Suiker
naar smaak
Peper en zout
Snijd of schaaf de komkommer in dunne linten. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn en voeg hier de komkommer aan toe. Zet apart. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de gewone en zoete aardappelen. Schil de gewone en zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen en bewaar wat van het groene gedeelte apart voor de garnering. Snijd het witte en het groene gedeelte van de paksoi klein en bewaar apart van elkaar. Snijd de limoen in partjes.
Verhit een wok of sauteerpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.
Verhit dezelfde wok of sauteerpan op middelhoog vuur en fruit het witte gedeelte van de lente-ui, de knoflook, gember en rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) 1 - 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg daarna het witte gedeelte van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene gedeelte van de paksoi en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.
Stamp de gewone en zoete aardappelen met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de boter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot slot de gebakken paksoi met de specerijen erdoor.
Verdeel de stoemp over de borden en garneer met het groene gedeelte van de lente-ui, de gebakken spekjes en het sesamzaad. Serveer met de limoenpartjes. Serveer de zoetzure komkommerlinten naast de stoemp.