Dé Franse keuken bestaat niet – elke regio kent zijn eigen gerechten en smaakcombinaties. Vandaag breng je verschillende regio's samen in dit gerecht vol rijke smaken. De saus is een klassieker met een twist: losjes geïnspireerd op de Provençaalse visstoof bouillabaisse, maar dan met garnalen in plaats van vis. De aardappelpuree is vol van smaak door de melk en roomboter die je toevoegt. Hoe fijner je de aardappelen stampt, hoe romiger het resultaat.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
150 gram
Haricots verts
½ stuk(s)
Sjalot
75 gram
Mini-romatomaten
2.5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
120 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
2 el
[Plantaardige] boter
1
[Plantaardige] melk
⅓ stuk(s)
Zoutarm visbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
1.5 el
Olijfolie
¼ tl
Suiker
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 15 – 17 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de haricots verts. Zorg dat de haricots verts net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 6 – 8 minuten beetgaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Meng met ½ el roomboter per persoon en breng op smaak met peper en zout.
Snipper ondertussen de sjalot en snijd de mini-romatomaten in kwarten. Hak de verse bladpeterselie grof en pers de citroen uit. Verhit ½ el olijfolie per persoon in een steelpan met deksel en fruit de sjalot 1 minuut op middelmatig vuur. Voeg de miniromatomaten en 50 ml water per persoon toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat, afgedekt, 5 – 7 minuten zachtjes koken.
Dep ondertussen de garnalen droog met keukenpapier. Stamp de aardappelen en overige roomboter met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg een flinke scheut melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper, zout en een ½ tl citroensap per persoon.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen 3 – 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Haal de garnalen uit de pan en bewaar apart. Voeg de suiker toe aan de steelpan met de tomaten. Haal de pan van het vuur en pureer de tomaten met een staafmixer tot een gladde saus. Meng het bakvocht van de garnalen door de tomatensaus en breng op smaak met peper en zout.
Schenk de tomatensaus in ondiepe borden en verdeel de aardappelpuree erover. Leg de garnalen erop en bestrooi met de peterselie. Serveer met de haricots verts.