
De kalkoenrollade in dit recept is gevuld met cranberries en omhult in serranoham - perfect om in goed gezelschap van te genieten.
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
150 gram
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Wortel
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
½ takje(s)
Verse rozemarijn
1 stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Champignons
150 gram
Kalkoen met serranoham en cranberryvulling
20 gram
Cranberrychutney
100 ml
Room
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 snufje
Nootmuskaat
10 gram
Walnootstukjes
(Bevat: Noten, Walnoten Kan bevatten: Noten, Pinda's, Sesamzaad)
1.5 el
[Plantaardige] boter
1 el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
½ el
Olijfolie
50 ml
Zoutarme runderbouillon

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in blokjes van maximaal 2 cm. Was of schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes. Zet de zoete aardappelen en wortel onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12-15 minuten gaar (zie Tip). Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen zonder deksel.
Tip: Kook je voor meer dan twee personen? Gebruik dan twee pannen met deksel voor de zoete aardappel en wortel.

Meng de aardappelblokjes in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aardappelblokjes over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goud bruin zijn. Schep halverwege om. Snipper ondertussen de ui. Ris de rozemarijn van het takjes en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in kwarten. Bereid de bouillon.

Verhit vervolgens 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bak de kalkoenrollade in 3 – 6 minuten rondom bruin. Leg de rollade in een ovenschaal maar bewaar de koekenpan met bakvet. Bak de kalkoenrollade 20 - 30 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: De rollade is klaar als hij goudbruin is en als de sappen die uit de rollade komen helder zijn. Dit kun je controleren door met een satéprikker in het dikste gedeelte te prikken.

Verhit ondertussen de koekenpan van de kalkoenrollade op middelhoog vuur. Bak de helft van de ui en 1/3 van de knoflook 2 - 3 minuten. Blus af met 1 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de runderbouillon en de cranberrychutney. Roer goed door en laat 8 - 10 minuten inkoken. Verlaag het vuur en voeg 25 ml slagroom per persoon toe. Roer goed door, breng op smaak met peper en laat op laag vuur pruttelen tot alles klaar is.

Verhit een andere koekenpan met 1/2 el boter per persoon op middelmatig vuur. Voeg de overige ui en knoflook toe en bak 2 - 3 minuten. Verhoog het vuur en voeg de champignons toe. Bak 4 - 6 minuten op hoog vuur. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon. Verlaag het vuur en voeg 50 ml slagroom per persoon toe (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur staan tot alles klaar is. Meng de fijngesneden rozemarijn met de aardappelblokjes.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 25 ml slagroom per persoon.

Voeg de zoete-aardappelstukjes en wortel toe aan een hoge kom met de overige slagroom en pureer glad met een staafmixer (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en per persoon een mespuntje geraspte nootmuskaat. Snijd de kalkoenrollade in plakken.
Serveer met de rozemarijnaardappelen, de champignons, de zoete-aardappel-wortelcrème en de cranberry-balsamicosaus. Garneer met de stukjes walnoot.
Tip: Vind je de puree nog te hard van textuur? Voeg dan per el wat kookvocht toe.