Skip to main content
Vogelnestjes in tomatensaus
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

Met pastinaakpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een hardgekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Labels:
Eet mij eerst
Allergenen:
Egg
Gluten
Soja
Milk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Ei

¼ stuk(s)

Witte ciabatta

½ stuk(s)

Sjalot

60 gram

Champignons

150 gram

Kruimige aardappelen

75 gram

Pastinaak

110 gram

Half-om-half gehakt

½ blik(ken)

Cherrytomaten in blik

¼ bakje(s)

Tomatenpuree

gram

Verse krulpeterselie & tijm

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Roomboter

1 tl

Mosterd

scheutje

Melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3908 kJ
Energie (kcal)934 kcal
Vetten52 g
waarvan verzadigd17.4 g
Koolhydraten61 g
waarvan suikers19.6 g
Vezels13 g
Eiwitten48 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Bakpapier
Bakplaat
Oven
Steelpan
Snijplank
Mes
Kom
Koekenpan
Ovenschaal
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Eieren koken
1

Verwarm de oven op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd ondertussen de ciabatta in plakken van 1 cm en verdeel deze over een bakplaat met bakpapier. Bak de ciabatta in 10 minuten bruin. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

Vogelnestjes maken
2

Schil of was de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe verkruimel er 1 ciabattaplakje per persoon over en meng goed. Kneed het gehakt tot het stevig wordt en verdeel het gehakt zodat je per persoon 1 bal hebt. Maak in de gehaktbal een kuil en leg hier voorzichtig het ei in. Trek het gehakt over het ei heen, duw goed aan, zodat het ei in het midden van het gehakt komt en je een mooie bal krijgt.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de pastinaak en aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar moeten wel dichtgeschroeid zijn. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 12 – 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 – 3 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 8 minuten sudderen. Ris ondertussen the blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen samen met de pastinaak tot een grove aardappel-pastinaakpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappel-pastinaakpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes