Skip to main content
Romige preigratin met aardappelpuree
Romige preigratin met aardappelpuree

Romige preigratin met aardappelpuree

met ham, kaas en panko

4.4
(400)

Speciaal ingrediënt in de box! Onze biologische halfvolle melk komt van de zuivelboerderij van Klaas. Hier bepalen de koeien zelf wanneer ze gemolken willen worden.

Labels:
Comfortfood
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Prei

250 gram

Aardappelen

¼ stuk(s)

Citroen

100 ml

Biologische halfvolle melk

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

3 plak(ken)

Achterham

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat: Tarwe)

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

1.5 el

[Plantaardige] boter

½ el

Bloem

1 tl

Mosterd

150 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)2956 kJ
Energie (kcal)707 kcal
Vetten31.7 g
waarvan verzadigd19.9 g
Koolhydraten69.9 g
waarvan suikers11.9 g
Vezels16.8 g
Eiwitten28.7 g
Zout2.6 g
Potassium194 mg
Calcium122 mg

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Aardappelstamper
Ovenschaal

Instructies

Prei stoven
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de prei in rolletjes van ongeveer 15 cm. Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preirolletjes in 4 - 5 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Stoof de prei, afgedekt, 15 minuten. Giet af en laat uitlekken op keukenpapier (zie Tip).

Tip: Zorg dat de prei niet te vochtig meer is, anders wordt de kaassaus te vloeibaar.

Aardappelen koken
2

Breng water aan de kook in een pot met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af, maar bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.

Kaassaus maken
3

Verhit 1/2 el boter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Roer met een garde de bloem door de boter en bak verder tot de bloem begint te geuren (zie Tip). Voeg 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met de helft van de nootmuskaat, peper en zout.

Tip: Als je de boter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen. Meet daarom eventueel precies af: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Puree maken
4

Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el boter per persoon en wat kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens de mosterd en de overige nootmuskaat naar smaak toe. Breng op smaak met peper en zout.

Preirolletjes maken
5

Breng de uitgelekte prei goed op smaak met peper en zout en omwikkel met de hamsneetjes. Verdeel de aardappelpuree in een ovenschaal en verdeel hierover de preirolletjes. Giet de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel. Bak 15 - 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Serveren
6

Verdeel de ovenschotel over de borden.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders