Skip to main content
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

met zelfgemaakte muhammara, zoetzure ui en naanbrood

4.3
(106)

Het eerste dat opvalt wat betreft groenten in dit recept is natuurlijk de aubergine op je bord. Maar ook de pikante muhammara zit vol veggies en draagt flink bij tot je dagelijkse groente-inname.

Labels:
Vegan
Allergenen:
Tarwe
Gluten
Melk (inclusief lactose)
Noten
Walnoten
Zwaveldioxide en sulfiet
Sesamzaad
Mosterd

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Bulgur

(Bevat: Tarwe, Gluten Kan bevatten: Soja)

½ stuk(s)

Naan

(Bevat: Tarwe, Gluten, Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

½ stuk(s)

Rode ui

¼ stuk(s)

Rode peper

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten: Selderij)

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat: Noten, Walnoten Kan bevatten: Noten, Pinda's, Sesamzaad)

40 gram

Hummus

(Bevat: Zwaveldioxide en sulfiet, Sesamzaad, Mosterd)

Zelf toevoegen

1 tl

Bruine basterdsuiker

2 el

Olijfolie

175 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Rodewijnazijn

½ tl

Suiker

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)4067 kJ
Energie (kcal)972 kcal
Vetten45.4 g
waarvan verzadigd6.5 g
Koolhydraten104.6 g
waarvan suikers21.9 g
Vezels23.8 g
Eiwitten22.2 g
Zout1.9 g
Potassium351.3 mg
Calcium29.8 mg
Iron0.8 mg

Benodigdheden

Koekenpan
Pan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Kom
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon in een pot. Halveer de aubergine in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Draai de aubergine om, verlaag het vuur en bak nog 5 minuten. Halveer ondertussen de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika in dunne repen. Snijd de ui in halve ringen.

Groenten roosteren
2

Meng in een kleine kom een scheutje olijfolie met de helft van de Midden-Oosterse kruidenmix. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg de puntpaprika en knoflookteen ernaast. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 minuten in de oven. Voeg het naanbrood toe en bak 2 - 3 minuten verder.

Bulgur koken
3

Meng in een kom de rodewijnazijn met de suiker. Voeg de ui en een snuifje zout toe, meng goed door en zet apart tot later gebruik. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet daarna af (zie Tip). 

Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle bulgur, maar gebruik 2/3. De overige bulgur kun je in de koelkast bewaren om een andere keer te gebruiken.

Specerijen snijden
4

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in partjes. Snijd de peterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de puntpaprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.

Muhammara maken
5

Voeg de helft van de puntpaprika toe aan een hoge kom samen met de walnootstukjes, knoflook, rode peper, komijn en bruine suiker. Voeg de overige Midden-Oosterse kruidenmix en een scheutje olijfolie toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe. Mix opnieuw met de staafmixer.

Serveren
6

Meng de peterselie, de overige puntpaprika en 1 tl citroenrasp per persoon door de bulgur. Serveer de bulgur over diepe borden of kommen en leg de aubergine en zoetzure ui erbovenop. Serveer de muhammara en de hummus ernaast. Serveer met de overige citroenpartjes en het naanbrood.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders