Bestellen
NE
Nederlands
FR
Français
Inloggen

Wat eten we tijdens Pasen over de hele wereld?

Wat eten we tijdens Pasen over de hele wereld?

Inspiratie nodig voor uw paasdiner? HelloFresh heeft gerechten en lekkernijen uit 12 verschillende landen op een rijtje gezet. Tijdens Pasen genieten wij in België van een lekkere brunch of diner, maar andere landen vieren de Paasdagen op een hele andere manier. Benieuwd? HelloFresh zocht de lekkerste paasmaaltijden over de hele wereld voor je uit.

Inspiratie nodig voor uw paasdiner? HelloFresh heeft gerechten en lekkernijen uit 12 verschillende landen op een rijtje gezet. Tijdens Pasen genieten wij in België van een lekkere brunch of diner, maar andere landen vieren de Paasdagen op een hele andere manier. Benieuwd? HelloFresh zocht de lekkerste paasmaaltijden over de hele wereld voor je uit.

Mexico

In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië

In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador

Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

Mexico

In Mexico houden ze van Capirotada, een broodpudding die op Goede Vrijdag in het hele land wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Bolillo, een brood dat lijkt op stokbrood. Dit stokbrood wordt geweekt in een glühweinsiroop van suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Daarnaast zijn noten, gedroogd fruit en hagelslag gebruikelijke toppings. Dit kleurrijke brood moet de kruisiging voorstellen: de kaneelstokjes staan voor het kruis, de kruidnagels voor de spijkers en het brood is het lichaam van Christus.

Argentinië

In Argentinië genieten ze van Torta Pascualina, dit wordt vertaald als 'paastaart'. Torta Pascualina is een Argentijns paasgerecht uit de zestiende eeuw. De Italiaanse immigranten namen het recept met zich mee naar Argentinië. In deze spinazie-ricottataart worden rauwe eieren geklutst, die koken als de taart in de oven bakt. Wanneer je hem serveert, heeft elk sneetje een dwarsdoorsnede van een prachtig gekookt ei.

Ecuador

Fanesca is een Ecuadoriaans gerecht met een unieke smaak. Het is een stoofpot van twaalf 'granen' en gezouten kabeljauw in een romige saus. Hier voeg je pinda's, hardgekookte eieren, gebakken bakbananen en mini-empanadas aan toe. De twaalf 'granen' stellen de twaalf apostelen van Jezus voor en de kabeljauw staat symbool voor Jezus (een vis is een oud Christelijk symbool).

Spanje

In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Nederland

Pasen bij onze noorderburen staat in het teken van een uitgebreid ontbijt of brunch met de familie. Nederlanders genieten van een goedgevulde tafel met croissants, gebak, roomkaas en eieren. Je vindt er ook een lekkernij genaamd paasstol, een heerlijk brood met amandelspijsvulling, rozijnen en een laagje poedersuiker. Nederlandse kinderen schilderen en zoeken paaseieren. Ze hebben geen paaskonijn, maar een haas, de paashaas.

Polen

Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

Spanje

In Spanje verschilt de viering van Pasen van streek tot streek, maar in elke regio worden de tafels gevuld met overheerlijke zoetigheden, zoals Rosquillas de Semena Manta. Deze Spaanse paaslekkernijen lijken meer op gebak dan op traditionele donuts, omdat er geen gist aan te pas komt.

Nederland

Pasen bij onze noorderburen staat in het teken van een uitgebreid ontbijt of brunch met de familie. Nederlanders genieten van een goedgevulde tafel met croissants, gebak, roomkaas en eieren. Je vindt er ook een lekkernij genaamd paasstol, een heerlijk brood met amandelspijsvulling, rozijnen en een laagje poedersuiker. Nederlandse kinderen schilderen en zoeken paaseieren. Ze hebben geen paaskonijn, maar een haas, de paashaas.

Polen

Zurek is een traditioneel paasontbijt in Polen. Het is een soep van pikante worst, waarmee het einde van de vastentijd wordt gevierd. Naast worst worden er ook rogge, water en hardgekookte eieren toegevoegd. Dit gerecht wordt altijd een paar dagen van tevoren gemaakt.

Frankrijk

In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie.Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland

Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk

Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Frankrijk

In Frankrijk wordt met Pasen de Gigot d'Agneau gegeten, een Frans recept voor gebraden lamsvlees. Het lamsvlees wordt meestal gekruid met Provençaalse kruiden, knoflook, komijn en olijfolie.Traditioneel wordt het geserveerd met sperziebonen en in de oven gebakken aardappelen.

Duitsland

Duitsland kent talrijke historische paastradities! Op paaszondag komen Duitse families traditiegetrouw samen voor een grote paasbrunch. In het noorden van Duitsland worden paasvuren aangestoken op de avond van paaszaterdag. Een traditionele paasmaaltijd bestaat in Duitsland uit lamsvlees. Lamsvlees staat symbool voor onschuld en nederigheid. De paasmaaltijd wordt vaak bereid met verse groenten en aardappelen.

Het Verenigd Koninkrijk

Simnel-cake is een paasklassieker uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Hij onderscheidt zich door twee lagen amandelspijs of marsepein, een in het midden en een bovenop. Het verhaal gaat dat de 12 marsepeinen bolletjes waarmee de taart is versierd, de 12 apostelen voorstellen.

Finland

In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten

De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huizen in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland

Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.

Finland

In Finland genieten ze van Mammi. Dit is een toetje dat 3 tot 4 dagen duurt om te bereiden. Het wordt gemaakt van water, stroop, rogge, roggemeel en sinaasappelschil, vervolgens wordt het in de oven gebakken en daarna moet het 3 tot 4 dagen koelen. Na het koelen wordt dit nagerecht geserveerd met melk, room, suiker of vanillesaus. Ze noemen dit gerecht ook wel 'Finse paaspudding'.

De Verenigde Staten

De Amerikaanse traditie om ham te eten met Pasen, begon jaren geleden, voordat de koeling bestond! De dieren werden in de herfst geslacht en om het vlees langere tijd te bewaren, werd het gezout. Het pekelen duurde zo lang dat de eerste hammen pas met Pasen klaar waren. Ham werd zo een feestelijk middelpunt van het paasdiner, waarvan veel huizen in Amerika elke paaszondag genieten.

Rusland

Russen zijn dol op Pashka met Pasen. Dit is een traditionele dessertpudding op basis van kwark en roomkaas met fruit. Het is een stevige pudding die vaak met brood wordt gegeten. De kaasstolp wordt vaak versierd met gedroogd fruit en de letters XB. Deze letters betekenen 'Christus is opgestaan'.

Paasontbijt bestellen populair

Vorig jaar is er maar liefst 650% meer gezocht naar 'paasbrunch bestellen' en 'paasbrunch bezorgen' dan de jaren ervoor. Dit valt natuurlijk te wijten aan de lockdown van 2020 waardoor de populariteit van online eten bestellen toenam. Gelukkig kan Pasen in lockdown ook leuk zijn en zoeken Belgen naar bezorgopties om toch een culinair paasontbijtje op tafel te kunnen zetten.

Vrolijk vegetarisch Pasen!

Volgens onze tradities eten wij meer vlees tijdens feestdagen, zoals met Pasen of Kerstmis. Maar lijkt er op dat Belgen hun gewoonten aan het veranderen zijn en ook tijdens de paasmaand genieten van vegetarische brunches en diners. Het percentage vegetarische gerechten dat bij HelloFresh'ers werd bezorgd, lag in 2020 rond de 30%. Dit maakt vegetarische gerechten het populairst tijdens de paasmaand bij HelloFresh. Ook blijkt kip populair - in april 2020 werden er 22% kipgerechten bij onze thuiskoks bezorgd.
Op zoek naar heerlijke vleesvrije recepten voor Pasen? Laat je dan inspireren door de lekkerste vegetarische recepten van HelloFresh.

Methodologie

Het onderzoek werd in januari 2021 uitgevoerd met interne data van HelloFresh en tools zoals Google Trends, Ahrefs en Keywordtool.io. Voor dit onderzoek is data uit de periode 2016 tot 2021 gebruikt.

Meer inspiratie nodig voor Pasen?

Meer inspiratie nodig voor Pasen?

Vind hier de lekkerste HelloFresh-recepten