HelloFreshIconChevronRightSmallMaaltijdboxIconChevronRightSmallVegetarisme

Vegetarisme: Trends in de vegetarische keuken 2021

Op vrijdag 1 oktober is het World Vegetarian Day! De NAVS (North American Vegetarian Society) riep deze dag in 1977 in het leven om wereldwijd aandacht te vragen voor vegetarische gerechten. Maar hoe is het in ons eigen land met vegetarisme gesteld? Wat zijn de laatste trends in de vegetarische keuken? HelloFresh zocht het uit!
Vrijdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag! Deze dag werd in 1977 door de North American Vegetarian Society (NAVS) in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor vegetarisch eten. Hoe is het eigenlijk met vegetarisme in ons land gesteld? En wat zijn de laatste trends in de vegakeuken? HelloFresh zocht het uit!
Veel meer Veggie-recepten besteld dan vorig jaar

Veel meer Veggie-recepten besteld dan vorig jaar

Steeds meer Belgen ontdekken dat minder vlees eten niet alleen beter is voor je gezondheid, maar ook voor de planeet en dierenwelzijn. Dat vegetarische voeding steeds populairder wordt, zien we ook in onze cijfers terug: HelloFresh'ers kiezen steeds vaker voor Veggie-recepten: zonder vlees of vis en met lekker veel groenten. In 2019 en 2020 waren van alle verkochte maaltijdboxen nog maar 32% boxen met de Veggie-maaltijdvoorkeur. In 2021 steeg dit al naar een gemiddelde van 38%. Goed bezig, veggieliefhebbers!
Meer interesse in vegetarisch eten in Vlaanderen

Meer interesse in vegetarisch eten in Vlaanderen

Tijdens de lockdown kon je niet terecht bij je favoriete restaurant. Waar haalt de vegetarische thuiskok dan zijn inspiratie vandaan? Online met name, dat blijkt uit een analyse van online data over de afgelopen vijf jaar. Uit deze analyse blijkt ook dat Vlamingen meer zoeken naar vegetarische maaltijden dan Walen. Vlaanderen scoort 53 op interesse in 'vegetarisch eten’ en Wallonië scoort slechts 33 op ‘végétarien’.
Veggies internationaal

Veggies internationaal

Dankzij dit groeiend aandeel bestellingen van vegetarische recepten, behoort België nu tot de bovenlaag van groenteliefhebbers in Europa. Gemiddeld is een derde van alle bestellingen gebaseerd op groenten. België scoort hier met 38,4% ver boven, maar het is Zwitserland dat de kroon spant. Daar eet maar liefst 46,5% van de bevolking vegetarisch. De Britten daarentegen scoren opvallend laag: bij slechts 17,4% van alle bestellingen spelen groenten de hoofdrol.
Favoriete vleesvervangers

Favoriete vleesvervangers

Wat eten vegetariërs dan eigenlijk? Uit data van Google zoekopdrachten blijkt dat vleesvervangers erg populair zijn bij Vlamingen: in de afgelopen 12 maanden waren maar liefst 9.600 zoekopdrachten gerelateerd aan vegetarische (ham)burgers. Andere vleesvervangers die hoog scoren in 2021 zijn vegetarisch stoofvlees en vol-au-vent. Bij HelloFresh zijn we grote fan van seitangehakt, een vleesvervanger gemaakt van tarwe-eiwitten. Lekker én voedzaam!
Favoriete Veggie-recepten

Favoriete Veggie-recepten

Dat niet alle vegetarische recepten vleesvervangers nodig hebben, blijkt uit jullie favoriete HelloFresh-recepten. In 2021 bestelden HelloFreshers deze drie favorieten het meest: ‘orzo met spinazie en cherrytomaten’, ‘spinazie-kokoscurry met gele rijst’ en ‘maaltijdsoep met zoete aardappel en paprika’. Zin in nog meer vegetarische inspiratie? Ontdek hier de lekkerste vegetarische gerechten.
Methodologie:
Deze informatie komt van Google Trends, een betrouwbare leverancier van Big Data. Er wordt een periode van vijf jaar bekeken van 2016 tot 2021 in Nederland. Er zijn aanvullende gegevens opgenomen om een bredere context te geven aan de vegetarische voedingtrends. De zoekvolumes zijn gebaseerd op het gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand voor een zoekopdracht met behulp van gegevens van Google Trends en Keywordtool.io.
HelloFresh Logo

Wat eten we vandaag?

Geen tijd om elke dag te zoeken naar recepten? Met HelloFresh geniet je dagelijks van snelle, makkelijke gerechten.
Geen tijd om elke dag te zoeken naar recepten? Met HelloFresh geniet je dagelijks van snelle, makkelijke gerechten.