HelloFresh

Samen in de strijd tegen voedselverspilling

Samen in de strijd tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is een ernstig probleem voor onze planeet. Dat beseft maar liefst 91% van de Vlamingen. Gelukkig is bijna iedereen het erover eens: we moeten voedselverspilling tegengaan. Dat kan voornamelijk door kleine acties in de eigen keuken, want de consument is verantwoordelijk voor 25% van alle verspilling. Wist je bijvoorbeeld dat je de versheid en levensduur van een product kunt verlengen door het een juiste plek in de koelkast te geven? En heb je al ontdekt dat je met restjes lekkere gerechten op tafel kunt toveren of ze zelfs als origineel aperitiefhapje kunt serveren?

Voedselverspilling is een ernstig probleem voor onze planeet. Dat beseft maar liefst 91% van de Vlamingen. Gelukkig is bijna iedereen het erover eens: voedselverspilling moeten we verminderen. Dat kan voornamelijk door kleine acties in de eigen keuken, want de consument is verantwoordelijk voor 25% van alle verspilling.

Leer hier hoe jij eenvoudig langer én meer plezier uit je boodschappen kunt halen!

Koelkastindeling

Recepten met restjes

Aperitieven met restjes

Koelkastindeling

Recepten met restjes

Aperitieven met restjes

Langer vers in de koelkast

Leg jij ook al je voedingsmiddelen zomaar ergens in je koelkast? Dan kun je vast eens schrikken hoe snel een product minder vers lijkt. Dat komt omdat sommige producten een vaste plek in de koelkast willen. Met deze lijst weet jij precies waar je jouw ingrediënten het langst kunt bewaren.

Hoort alles thuis in de koelkast?

Niet alle voedingsmiddelen horen thuis in de koelkast. Deze producten bewaar je beter in een koele berging:

Tomaat - Komkommer - Basilicum - Avocado - Bessen - Courgette - Banaan - Citrusvruchten - Knoflook - Meloen - Aardappelen - Paprika - Brood - Ananas - Pompoen - Uien - Aubergine

Niet alle voedingsmiddelen horen thuis in de koelkast. Deze producten bewaar je beter in een koele berging:

Tomaat - Komkommer - Basilicum - Avocado - Bessen - Courgette - Banaan - Citrusvruchten - Knoflook - Meloen - Aardappelen - Paprika - Brood - Ananas - Pompoen - Uien - Aubergine

Langer vers in de koelkast

Ken je koelkast

In een statische koelkast is er een groot verschil tussen de temperatuur van de boven- en onderkant. Omdat warme lucht stijgt (denk aan een heteluchtballon), is het boven een pak warmer dan onderaan, waar de koude lucht blijft hangen. Je stelt deze koelkast best in op 4 °C.

Een dynamische koelkast heeft een ventilator, die de koude lucht verspreidt. Daardoor zijn er geen of amper temperatuurverschillen tussen de verschillende zones en hoef je geen rekening te houden met wat je waar bewaart.

Ben je niet zeker of je een dynamische of een statische koelkast hebt? Gebruik een thermometer om na te gaan of het bovenaan warmer is dan onderdaan. Zo leer je je koelkast meteen beter kennen! Zo een thermometer is trouwens noodzakelijk wil je je producten in optimale temperaturen bewaren.

De indeling van een statische koelkast, ingesteld op 4 °C

Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor: zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur, drank en eieren. In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je: kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes en taart.

Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees het best in afgesloten bakjes. En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen.

Bovenaan en in de deur is de temperatuur het hoogst (6-7°C), daarom zijn deze delen perfect geschikt voor: zuivelproducten (yoghurt, kaas), sauzen, boter, confituur, drank en eieren. In het midden is de temperatuur zo’n 3-4°C. Hier bewaar je: kant- en klare voedingsmiddelen of bereide gerechten, charcuterie, bereid vlees, slaatjes en taart.

Daaronder, boven de groentelade, is het 0-2°C. Hier bewaar je vis, gevogelte of rauw vlees het best in afgesloten bakjes. En de groentelade onderaan, die is er natuurlijk om je groenten en fruit in de gewenste temperatuur van 4-6°C te bewaren. Sommige koelkasten zijn zelfs voorzien van een vochtregelaar om de levensduur van groenten te verlengen.

Overschot in de pot!



Met een grote meerderheid van 89% streven we er in Vlaanderen samen naar om thuis minder voedsel te verspillen. Een goede zaak want in Vlaanderen verspillen we per persoon gemiddeld 37 kg voedsel en drank per jaar, wat overeenkomt met 140 kg CO2-uitstoot en maar liefst gemiddeld 369 euro verspilling per huishouden.

Uit hetzelfde onderzoek van de Vlaamse overheid blijken voornamelijk zuivel, brood, vlees, groenten en aardappelen het slachtoffer te zijn. Omdat de houdbaarheidsdatum voorbij is (57% van het totale voedselverlies) of omdat er teveel van ze bereid, opgeschept of geschonken wordt (30% van het totale voedselverlies).

Veel voedsel belandt echter onterecht in de vuilbak. Met deze recepten op basis van restjes kun je verspilling vermijden:

Brood

Heb je oud brood op de plank liggen? Gooi het niet weg, maar maak er lekkere verloren brood van! Perfect voor een uitgebreide brunch of als tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 3 tl kaneel
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el roomboter
  • 2 sneetjes brood

    Bereidingswijze:
  1. Meng suiker, melk, kaneel en ei in een diep bord
  2. Doop het brood aan beide kanten in het mengsel
  3. Bak de wentelteefjes ongeveer 4 minuten per kant
  4. Voeg eventueel crème fraîche en citroenmelisse toe voor een frisse smaak

Groenten

Koken met restjes kan heel eenvoudig zijn. In een handomdraai maak je met je overgebleven groenten een heerlijke frittata.

Ingrediënten:

  • Restjes groenten
  • Kaas naar keuze
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Peper & zout

    Bereidingswijze:
  1. Snijd je groenten in kleine stukjes en meng ze eventueel met wat kaas naar keuze
  2. Doe alles samen in een met olie ingevette ovenschaal
  3. Klop een paar eieren los met peper en zout naar smaak
  4. Giet het eimengsel over de groenten in de ovenschaal
  5. Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C

Vlees

Overgebleven kip in de koelkast? Maak er heerlijke rillettes van!

Ingrediënten:

  • Restjes kip
  • 2 el fromage frais of yoghurt
  • Bieslook
  • Ui
  • Olijfolie
  • Zout & Peper

    Bereidingswijze:
  1. Meng de stukjes kip met fromage frais of yoghurt
  2. Voeg bieslook, olijfolie, gesnipperde ui, zout en peper toe
  3. Voilà, je rillettes is klaar!

Aardappelen

Hoeveel aardappelen heb je nu precies nodig? Dat is best moeilijk in te schatten. Heb je nog wat aardappels over? Maak er dan een taart van.

Ingrediënten:

  • Restje aardappelen
  • 1 ei
  • Cheddarkaas
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el maismeel

    Bereidingswijze:
  1. Pureer de aardappelen
  2. Voeg een ei en cheddarkaas toe en kruid naar smaak met kerriepoeder, bieslook en knoflook
  3. Meng alle ingrediënten tot een smeuïge massa en rol er ‘pingpong’-balletjes van
  4. Bestrooi de balletjes met maismeel en druk ze plat tot taartjes
  5. Verwarm een bodem plantaardige olie in een koekenpan en frituur de taartjes aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn

Restje melk

Verzorg je planten met een restje melk. Heb jij een gezellige groene jungle thuis? Dan weet je vast dat het verzorgen van planten heel wat voeten in de aarde heeft. Met deze tip laat je de bladeren mooi glanzen én houd je schimmels tegen.

  1. Giet een restje melk in een plantenspuit
  2. Spuit de melk over de planten
Klik hier voor nog meer restjesinspiratie

Aperitieven met restjes

Restjes kun je ook makkelijk omtoveren tot hapjes. Zo maak je niet alleen indruk met je kookkunsten, je deelt bovendien inspiratie met je gasten over hoe zij ook minder voedsel kunnen verspillen.

Chips

Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli- of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.

Dumplings met kalkoen

Meng lente-ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.

Bruschetta

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over het brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer dat op je brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

Tempura

Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.

Chips

Maak je eigen chips met overgebleven groenten. Bak bijvoorbeeld je aardappelschil knapperig in een oven op 200°C of snijd de stam van je broccoli- of bloemkool in schijfjes die je bakt in een pan met boter en wat kruiden.

Dumplings met kalkoen

Meng lente-ui, gember, koolsla en eventueel een restje kip of kalkoen met sesamolie, sesamzaadjes en wat mayonaise en gebruik het mengsel als vulling voor je dumplings. Stoom ze krokant in een pan met water en olie en serveer met wat sojasaus.

Bruschetta

Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over het brood. Bak wat snoeptomaatjes in een pan op een laag vuur. Meng wat ricotta met verse basilicum en smeer dat op je brood. Schep daar de tomaatjes bovenop, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en bak vijf minuten in de oven.

Tempura

Strooi wat bloem over de courgetteschillen (van 4 courgetten). Meng 130 g bloem, 1 eierdooier en 15 cl ijskoud water tot één geheel in een kom. Dip de courgette in het tempuradeeg en frituur 2 minuten in een pan met olie.

Meer weten over duurzaamheid bij HelloFresh?

Klik hier voor meer informatie

HelloFresh heeft amper 0.2% voedselverspilling in de keten en boxen die door annulatie of afwezigheden niet geleverd worden, doneert het bedrijf aan de voedselbanken. Onderzoek toont tevens aan dat Belgische huishoudens die met HelloFresh koken 22% minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken.

Dit initiatief is in samenwerking met FoodWIN, een organisatie gespecialiseerd in het voorkomen van voedselverspilling. Preventie is de meest effectieve strategie om de druk op kostbare grondstoffen te verminderen. Sinds de oprichting in 2016 heeft FoodWIN daartoe samengewerkt met verschillende partners zoals de lokale overheden van Brugge, Leuven en Gent, alsook grootkeukens van de Vlaamse Overheid en verschillende zorginstellingen. Recentelijk richt FoodWIN zich ook naar consumenten via bewustmakingscampagnes.FoodWIN coördineert daarnaast de Food Waste Alliance: een samenwerkingsverband van voedselverspillingsexperts, van preventie tot herverdeling en verder.

  • De informatie op deze pagina komt voort uit representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.011 respondenten die in maart 2020 in België woonden.

  • Tevens werd gebruik gemaakt van representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.000 respondenten die in september 2020 in België woonden.

  • Gebaseerd op dossier Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens van Departement Omgeving.

    Maaltijdbox FoodWin
© HelloFresh 2021