Gehaktballetjes op z'n Zweeds in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehaktballetjes op z'n Zweeds in roomsaus

Gehaktballetjes op z'n Zweeds in roomsaus

met cranberrychutney, patatjes en broccoli

Je brengt de broccoli op smaak met gomasio-tuinkruidenmix - een specerij op basis van sesamzaad en tuinkruiden.

Labels:
Familie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
•Soja
•Tarwe
•Sesamzaad
•Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

75 gram

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

40 gram

Cranberrychutney

¼ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

½ el

[Plantaardige] boter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

25 ml

Water voor saus

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3199 kJ
Energie (kcal)765 kcal
Vetten37.7 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten69.5 g
waarvan suikers18.9 g
Vezels16.3 g
Eiwitten34.5 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Koekenpan
•Garde

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon. Breng water aan de kook in een pot met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
  • Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan 2 potten om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Groenten koken
2
  • Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Bewaar de pan met bakvet.
  • Kook de krieltjes, afgedekt, 9 minuten.
  • Voeg de broccoli toe en kook 4 - 6 minuten mee, of tot de krieltjes en broccoli gaar zijn. Giet daarna af en laat uitstomen.

Weetje: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Saus maken
3
  • Voeg de ui toe aan de pan van de gehaktballetjes en fruit 1 - 2 minuten.
  • Voeg de sojasaus, room, bouillon, mosterd, bloem en de aangegeven hoeveelheid water toe aan de pan. Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten indikken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de pan en verhit nog 6 - 8 minuten.
Serveren
4
  • Verdeel de patatjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.