HelloFreshIconChevronRightSmallMaaltijdboxIconChevronRightSmallGroente Onderzoek
HelloFresh Logo

Belgen moeten gezonder eten: meer groente, minder junkfood

17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag, een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de Belgische groenteconsumptie. Eet jij de aanbevolen 300 gram groente uit de voedingsdriehoek? En hoe zit dat met de rest van België? HelloFresh zocht het voor je uit!

17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag, een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de Belgische groenteconsumptie. Eet jij de aanbevolen 300 gram groente uit de voedingsdriehoek? En hoe zit dat met de rest van België? HelloFresh zocht het voor je uit!
Minimaal 300 gram groente per dag

Minimaal 300 gram groente per dag

Volgens de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven betekent gezond eten een basis van plantaardige voeding, aangevuld met kleinere hoeveelheden dierlijk voedsel en zo weinig mogelijk ultrabewerkte – overbodige – producten. We moeten minimaal 300 gram groente per dag eten (200 gram bij de warme maaltijd en 100 gram rauwkost tussendoor). Groente en fruit staan bovenaan de lijst van gezonde voeding, gevolgd door volle granen, peulvruchten, noten & zaden, plantaardig/onverzadigd vet, en vis. Onderaan de lijst bungelen zout, verzadigd vet, suiker, alcohol, en bewerkte vleeswaren.
Wat zit er in de Belgische boodschappentas?

Wat zit er in de Belgische boodschappentas?

Uit onderzoek onder 3500 respondenten van HelloFresh, ’s werelds grootste bezorgdienst in verse maaltijdboxen, blijkt dat slechts een kwart van onze boodschappen uit groente bestaat. Maar liefst 58% van de respondenten vult minder dan een derde van hun boodschappentas met verse groenten en fruit. Je zou verwachten dat die goed gepromote voedingsdriehoek ons heeft geleerd dat we beter niet te veel bewerkte voeding moeten eten, maar toch vult nog bijna een vijfde van de Belgen zijn boodschappentas voor meer dan de helft met kant-en-klaarmaaltijden. Dringend tijd dat we onze eigen boodschappentassen eens onder de loep nemen.

Jong geleerd is oud gedaan?

Een derde van de Belgische ouders geeft aan dat hun kind groente laten eten een grote uitdaging is. Als het gaat om nieuwe dingen uitproberen, scoren rauwkost (25%) en gekookte groente (23%) het hoogst, gevolgd door vis (22%) en schaal- en schelpdieren (20%). Fruit (15%) en vlees (13%) worden wel gesmaakt aan de Belgische eettafel. We zien dat kinderen tot 5 jaar het meest openstaan om nieuwe smaken te ontdekken, en daarna pas weer rond hun 10e, 15e en 20e jaar. Wees er dus vroeg bij als je je kind genoeg groente wilt laten eten!

Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

Bijna 40% van de ouders zegt dat een gevarieerd weekmenu helpt om kinderen hun bordje leeg te laten eten. Natuurlijk geldt dat voor ons allemaal: verandering van spijs doet ten slotte eten! Toch koken Belgen gemiddeld maar met 12 ingrediënten in een week. De helft van ons kookt zelfs maar met 5-10 ingrediënten. De inhoud van onze boodschappentas kan dus ook wat variatie betreft wel wat verbetering gebruiken…
Probeer eens iets nieuws!

Probeer eens iets nieuws!

Wil je meer variatie brengen in je weekmenu zodat niet alleen jij, maar ook je kinderen makkelijker hun groente opeten? Zet je dan maar schrap, want de Antwerpse kinderen blijken volgens hun ouders het minst graag groente te eten. Ook de kinderen van Aarlen eten hun groente liever niet op. En wat dacht je van nieuwe dingen proberen? Uit intern onderzoek blijkt dat kinderen liever geen rauwkost, gekookte groente en vis proberen.

Te veel junkfood

Uit het onderzoek van HelloFresh blijkt niet alleen dat we te weinig groente eten, we eten ook te veel junkfood. Bijna de helft van de Belgen eet minstens 1x per week junkfood en een kwart gaat om de week naar de frituur. Jongeren tussen de 16 en 24 staan op kop met bijna twee keer per week. Hoe ouder we worden, hoe verstandiger we eten, want zodra we de 55 voorbij zijn, eten we nog maar een keer om de twee weken junkfood. Dit verschilt ook per regio. Zo gaan Walen bijna twee keer zo vaak naar de frituur (6,5x per maand) dan de Vlamingen (3,5x per maand), wordt in Bergen het frietvet bijna twee keer per week aangezet, en in Brugge niet eens een keer per week.

Frequentie van junkfood consumptie

Frequentie junkfood consumptie per regio

Frequentie van junkfood consumptie

Frequentie junkfood consumptie per regio

HelloFresh Logo

Laat je verrassen door de lekkerste vegetarische recepten van HelloFresh!

Methodologie: Data uit intern klantonderzoek van HelloFresh onder 3,509 respondenten over de periode 21.12.2020 t/m 04.01.2021.