Seroendeng is een Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en specerijen, zoals komijn en koriander. Het wordt vaak over de rijst gestrooid om het lekker op smaak te brengen. De kipspiezen krijgen veel smaak door de sereh, oftewel citroengras – zodra je het kneust en ruikt, snap je waar die naam vandaan komt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 ml
Kokosmelk
85 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
Komkommer
½ stuk(s)
Gele wortel
1 stuk(s)
Limoen
2 stuk(s)
Vers citroengras
220 gram
Kipgehakt met Indonesische kruiden
10 gram
Gezouten vliespinda's
(Bevat Pinda's)
10 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ tl
Garam masala
10 gram
Verse koriander en munt
(Kan bevatten Selderij)
25 gram
Volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Wittewijnazijn
½ tl
Suiker
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Kook de kokosmelk samen met 175 ml water per persoon en 1/4 bouillonblokje per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, in 10 – 12 minuten gaar. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker en roer goed door, tot de suiker opgelost is. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipspiezen in 6 – 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en laat 5 – 6 minuten bakken of tot de kip gaar is.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de vliespinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.
Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.