Veggie saltado met portobello en spiegelei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Veggie saltado met portobello en spiegelei

Veggie saltado met portobello en spiegelei

met zoete-aardappelfrietjes en pittige groene saus

Lomo Saltado is een typisch Peruaans gerecht van ui, tomaten, frietjes, vlees en witte rijst. In deze versie hebben we er een vegetarische twist aan gegeven. Enjoy!

Labels:
Veggie
Allergenen:
Soja
Tarwe
Gluten
Gerst
Mosterd
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

150 gram

Zoete aardappel

1 stuk(s)

Ei

80 gram

Portobello

1 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Witte langgraanrijst

½ stuk(s)

Ui

½ zakje(s)

Peruaanse kruidenmix

1 stuk(s)

Tomaat

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

3.75 ml

Worcestershiresaus

(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)

5 gram

Verse koriander

¼ stuk(s)

Groene peper

25 gram

Mayonaise

(Bevat Mosterd, Eieren)

Zelf toevoegen

1.5 el

Olijfolie

¼ el

[Plantaardige] boter

20 ml

Zoutarme groentebouillon

1 tl

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)921 kcal
Energie (kJ)3852 kJ
Vetten47 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten101 g
waarvan suikers16 g
Vezels8.2 g
Eiwitten19 g
Zout3 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Hapjespan
Hoge kom
Koekenpan
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl Peruaanse kruiden. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.

Snijden
2

Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de portobello in plakken. Snijd de tomaat in blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).

Tip: Is het lastig om 20 ml bouillon per persoon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer, of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.

Rijst koken
3

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan 2/3 van de rijst per persoon. De overige rijst kun je de volgende dag verwerken in een een rijstsalade of soep voor de lunch.

Roerbakken
4

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de rode ui, 2/3 van de knoflook en 1/2 tl Peruaanse kruiden per persoon 1 - 2 minuten. Voeg de portobello en de tomatenblokjes toe en laat 3 - 4 minuten stoven. Voeg daarna de groentebouillon, de worcestershiresaus en naar smaak de sojasaus toe en laat het geheel nog 3 - 4 minuten sudderen, of tot het vocht grotendeels verdampt is.

Sausje maken
5

Verwijder de zaadlijsten van de groene peper en snijd de groene peper fijn. Meng in een hoge kom de overige knoflook, de groene peper, de helft van de koriander, de mayonaise en per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el water, peper en zout. Mix met de staafmixer tot een glad beslag. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een tweede koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Snijd de overige koriander grof.

Serveren
6

Meng vlak voor het serveren de zoete aardappel door de portobello-tomatenstoof. Verdeel de rijst over de borden en schep de portobellostoof ernaast. Leg het spiegelei over de rijst. Garneer met de overige koriander naar smaak. Serveer de groene saus erbij.

Tip: Paddenstoelen, waaronder portobello's, zijn rijk aan vitamine B2. Deze vitamine houdt je energie op peil en zit vooral in dierlijke producten. Eet je vaak vegetarisch of veganistisch? Kook dan regelmatig met champignons of andere paddenstoelen om een tekort te voorkomen.