De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals. Zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Varkensoester
(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ takje(s)
Verse rozemarijn
125 gram
Champignons
90 gram
Conchiglie
(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Mosterd, Soja, Lupine)
75 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Rucola
½ el
Zwarte balsamicoazijn
0.15 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ tl
Mosterd
¾ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Bloem
1 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 160 graden. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de pasta. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in schijfjes. Ris de naalden van de rozemarijn en snijd fijn.
Weetje: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Kook de pasta 14 - 16 minuten in de pot met deksel. Bewaar 75 ml kookvocht per persoon, giet daarna af en laat uitstomen.
Wrijf de varkensoester in met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de varkensoester in 3 - 4 minuten rondom bruin. Haal de pan van het vuur, voeg de mosterd, honing, rozemarijn en knoflook toe en meng goed. Leg de varkensoester, inclusief saus, in een ovenschaal en bak 6 - 8 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie (zie Tip). Bewaar de saus voor stap 5.
Tip: Het is niet erg als de varkensoester nog wat roze is vanbinnen – je mag varkensoester licht rosé eten.
Veeg ondertussen dezelfde pan schoon met keukenpapier. Verhit de overige boter op middelhoog vuur en fruit de ui 2 minuten. Zet het vuur hoog, voeg de champignons toe en bak 4 - 5 minuten al roerend. Blus de pan af met de zwarte balsamicoazijn en verhit tot al het vocht verdampt is.
Voeg de bloem toe en verkruimel 1/8 bouillonblokje per persoon boven de pan. Schep goed om en voeg vervolgens de culinaire room, het achtergehouden kookvocht en de mosterdsaus uit de ovenschaal toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed en laat het geheel 3 - 4 minuten zachtjes reduceren, of tot de saus indikt. Voeg de pasta toe en verhit het geheel nog 1 minuut.
Snijd de varkensoester in sneetjes. Verdeel de rucola over de borden en schep de pasta erop. Leg de varkensoester op de pasta en breng op smaak met peper en zout.