Appels produceren een stofje waardoor ander fruit sneller gaat rijpen. Bewaar je de appels tussen de rest van je fruit? Let dan op dat het andere fruit wat sneller zal rijpen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Steak
200 gram
Aardappelwedges
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Sjalot
½ stuk(s)
Knoflookteen
40 ml
Rode wijn
(Bevat Zwaveldioxide en sulfiet)
0.17 zakje(s)
Gedroogde tijm
½ stuk(s)
Witloof
½ stuk(s)
Appel
20 gram
Yoghurtdressing
(Bevat Melk (inclusief lactose), Mosterd)
30 gram
Rucola en veldsla
½ el
Olijfolie
75 ml
Zoutarme runder- of groentebouillon
1.5 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak en boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de aardappelpartjes met de Italiaanse kruiden in 20 - 23 minuten goudbruin en knapperig. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
Bereid de bouillon. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el boter per persoon in een kleine steelpan op middelmatig vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak 3 - 4 minuten. Voeg de rode wijn en 1/2 tl tijm per persoon toe, breng aan de kook en laat 2 - 3 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de bouillon toe, breng opnieuw aan de kook en laat 5 - 10 minuten reduceren (zie Tip).
Tip: Laat langer reduceren of voeg 1/2 tl bloem per persoon toe en meng goed door voor een dikkere saus.
Verhit 1 el boter per persoon in een pan op hoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de steak in de pan. Bak de steak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Snijd ondertussen de onderkant van de witloofstronken en snijd de witloof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witloof in dunne ringen. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in schijfjes.
Meng in een saladekom de witloof en de appel met de yoghurtdressing. Breng op smaak met extra vierge olijfolie naar smaak, peper en zout. Meng vlak voor serveren de rucola en veldsla erdoorheen.
Verdeel de aardappelpartjes over de borden. Snijd de steak tegen de draad in in dunne sneetjes en leg naast de aardappelpartjes. Schenk de rodewijnsaus over het vlees. Serveer met de appel-witloofsalade.