Romige spinaziegratin met spiegelei

Romige spinaziegratin met spiegelei

Met gebakken aardappeltjes

Lees meer

Een gerecht met veel spinazie kan soms wat onprettig ruw aanvoelen aan je tanden. Vroeger werd spinazie daarom vaak met wat krijt gekookt, dat maakt de boosdoener - oxaalzuur - onschadelijk. In deze gratin kiezen we in plaats van krijt voor room en ei: deze ingrediënten hebben hetzelfde effect en zijn een stuk smakelijker.

Labels:VeggieGlutenvrij
Allergenen:Melk (inclusief lactose)Ei
Voorbereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadNiveau 1
Ingrediënten
hoeveelheden
Ingrediënten
hoeveelheden

500 g

Vastkokende aardappelen

1 stuks

Sjalot

1 stuks

Knoflookteen

2 stuks

Tomaat

1 blokje

Nootmuskaat

1 tl

Gedroogde tijm

400 g

Spinazie

(Kan sporen van allergenen bevatten)

6 el

Crème fraîche

(BevatMelk (inclusief lactose), Kan sporen van allergenen bevatten)

50 g

Geraspte belegen kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

2 stuks

Vrije-uitloopei

(BevatEi)

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

1 el

Roomboter

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaarden
Energie (kJ)3443 kJ
Energie (kcal)823 kcal
Vetten51.0 g
waarvan verzadigd24.9 g
Koolhydraten58 g
waarvan suikers9.8 g
Vezels11 g
Eiwitten28 g
Zout0.9 g
Benodigdheden
Benodigdheden
Hapjespan met deksel
Rasp
Wok
Zeef
Ovenschaal
Koekenpan
Bord
InstructiesPDF
Instructies
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de aardappelen 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de sjalot en snijd de knoflook fijn.

2

Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een klein stukje van de bol nootmuskaat. Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot, de knoflook en de gedroogde tijm 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Druk goed aan zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt.

3

Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en bak de tomaat 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

4

Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.

5

Verhit ondertussen de roomboter in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

6

Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.