Orzo is het Italiaanse woord voor gerst, maar wordt eigenlijk gemaakt van griesmeel van harde tarwe. Griesmeel wordt onder andere gebruikt om pudding mee te maken, maar van deze variant - semolina - wordt bijvoorbeeld ook couscous gemaakt. Je brengt de orzo op smaak met oregano en Zwitserse gruyère. Deze zoete, licht pittige kaas geeft het gerecht een subtiele, wat nootachtige smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Mini-romatomaten
½ stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
¼ stuk(s)
Citroen
85 gram
Orzo
(Bevat Gluten Kan bevatten Lupine, Soja, Eieren, Mosterd)
1 tl
Gedroogde oregano
40 gram
Geraspte gruyère
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Groentebouillon
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Meng de mini-romatomaten in een ovenschaal met de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie, peper en zout. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit.
Verhit de roomboter in een pan met deksel op middellaag vuur en fruit de sjalot, ½ tl citroenrasp per persoon en de helft van de knoflook 2 minuten. Voeg de orzo en de gedroogde oregano toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te snel droog wordt.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de courgette en de overige knoflook 6 minuten op middelhoog vuur. Besprenkel halverwege met 1 tl citroensap per persoon en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de courgette en de helft van de geraspte gruyère toe aan de orzo en schep goed om.
Verdeel de orzo over de borden en garneer met de overige gruyère. Verdeel de mini-romatrostomaten over het gerecht. Serveer met het overgebleven citroensap zodat je dit naar smaak kunt toevoegen.