Belgische gehaktballetjes in paprika-tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Belgische gehaktballetjes in paprika-tomatensaus

Belgische gehaktballetjes in paprika-tomatensaus

Met aardappelen en salade

Balletjes in tomatensaus is een echte klassieker uit de Vlaamse keuken. In dit recept voeg je rode paprika aan de saus toe, zo weet je zeker dat je voldoende groente binnenkrijgt. De balletjes draai je zelf, dus wees vooral niet te bang voor vieze handen!

Allergenen:
Eieren
Gluten
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd
NiveauMoeilijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Rode paprika

2 bosje(s)

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

120 gram

Rundergehakt

300 gram

Vastkokende aardappelen

200 blik(ken)

Tomatenblokjes

40 gram

Veldsla

1.5 el

Paneermeel

(Bevat Gluten)

Zelf toevoegen

2.5 tl

Mosterd

750 ml

Runderbouillonblokje

½ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1.5 el

Bloem

¼ tl

Honing

1 el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3531 kJ
Energie (kcal)844 kcal
Vetten38 g
waarvan verzadigd13.1 g
Koolhydraten73 g
waarvan suikers21.2 g
Vezels11 g
Eiwitten47 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Saladekom

Instructies

Gehaktballetjes draaien
1

Snipper de ui, snijd de rode paprika in kleine blokjes en hak de verse bladpeterselie grof. Meng in een kom 1/3 van de ui met 2 tl mosterd per persoon, het ei, het paneermeel, het rundergehakt, peper en zout. Draai per persoon ongeveer 4 balletjes ter grootte van een golfballetje. Voeg als het mengsel te nat is meer paneermeel toe.

Aardappelen koken
2

Breng 500 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen (nicola) en laat ze heel. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook de aardappelen in 18 – 24 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Bereid ondertussen de bouillon in een andere pan met deksel.

Saus maken
3

Verhit ondertussen de roomboter in een hapjespan en fruit de overige ui 2 – 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut. Zet het vuur middellaag en voeg 3 el van de bouillon per persoon toe. Roer met een garde tot een glad geheel. Voeg de tomatenblokjes en de helft van de paprika toe, schep goed om en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus 5 – 6 minuten zachtjes koken.

Gehaktballetjes pocheren
4

Breng de overige bouillon opnieuw aan de kook en pocheer (zie weetje) de gehaktballetjes 5 minuten. Haal de balletjes uit de bouillon en schep ze in de tomatensaus. Roer even door totdat alles goed warm is.

Salade maken
5

Meng ondertussen de overige mosterd met de honing en de extra vierge olijfolie in een saladekom. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing met de veldsla en de overige paprika.

Serveren
6

Verdeel de aardappelen over de borden. Schep de gehaktballetjes met saus ernaast en garneer de aardappelen met de bladpeterselie. Serveer met de salade.