Bami op z'n Surinaams met kippendijreepjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bami op z'n Surinaams met kippendijreepjes

Bami op z'n Surinaams met kippendijreepjes

met zoetzure komkommer en verse gember

Deze zelfgemaakte bami geef je een Surinaamse draai. Wist je dat ze daar vaak spaghetti voor gebruiken in plaats van mie?

Allergenen:
Tarwe
Soja
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

1 tl

Verse gember

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

90 gram

Spaghetti

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

⅓ zakje(s)

Surinaamse kruiden

100 gram

Kippendijreepjes met kebabkruiden

¼

Tomatenpuree

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

5 gram

Verse bladselder

(Bevat Selderij)

15 gram

Gefrituurde uitjes

(Bevat Tarwe Kan bevatten Sesamzaad, Gluten, Pinda's, Noten)

Zelf toevoegen

½ el

Zonnebloemolie

0.12 stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

½ el

[Zoutarme] ketjap manis

1 el

Wittewijnazijn

½ el

Suiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2974 kJ
Energie (kcal)711 kcal
Vetten20.7 g
waarvan verzadigd6.5 g
Koolhydraten91.8 g
waarvan suikers21.3 g
Vezels7.1 g
Eiwitten35.2 g
Zout3.9 g

Benodigdheden

Pan
Rasp
Wok
Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng water met een flinke snuif zout aan de kook in een ruime pot voor de pasta. 
  • Snipper de ui.
  • Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Rasp de gember fijn (zie Tip).
  • Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd beide helften van de komkommer in dunne halve maantjes.

Tip: Je hoeft de gember niet te schillen voordat je hem raspt. Geen rasp in huis? Schil de gember dan wel en snijd zo fijn mogelijk.

Komkommer bereiden
2
  • Maak in een saladekom een zoetzure dressing van per persoon: 1 el wittewijnazijn en 1/2 el suiker. Meng de komkommer met de zoetzure dressing. Schep goed om.
  • Kook de pasta 10 - 12 minuten in de pot. Giet daarna af, maar bewaar wat van het kookvocht. 
  • Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui, gember en de Surinaamse kruiden 2 - 3 minuten.

Tip: Net als bij marineren trekken de smaken van de dressing nog beter in als je het een tijdje laat staan. Heb je geen haast? Wacht dan 5 minuten na het toevoegen van de komkommer voor je verdergaat met de rest van de stappen.

Bami afmaken
3
  • Voeg de kippendijreepjes toe aan de wok en bak nog 4 - 6 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, de sojasaus en per persoon: 1/2 el ketjap en 1/8 bouillonblokje toe toe aan de wok met kippendijreepjes (zie Tip). Bak het geheel al roerend nog 1 minuut in de wok.
  • Voeg de gekookte pasta toe en meng goed door elkaar.
  • Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe als de bami te droog lijkt.

Tip: Let jij op je zoutinname? Laat de sojasaus dan achterwege en voeg eventueel na het serveren naar smaak een beetje toe.

Serveren
4
  • Snijd het verse selderblad fijn.
  • Verdeel de bami over de borden en garneer met de selder en gefrituurde uitjes (zie Tip).
  • Serveer de zoetzure komkommersalade erbij.

Tip: Houd je van pikant en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak toe.